Naslovna » Izlasci » Festivali » 18. Balkanima – festival animiranog filma
18. Balkanima - festival animiranog filma
18. Balkanima - festival animiranog filma

18. Balkanima – festival animiranog filma

Ove godine Balkanima slavi osamnaesti rođendan. Iako je u pitanju ozbiljan povod za slavlje, iz razumljivih razloga neće biti velike žurke.

Na ovogodišnjem festivalu animiranog filma – Balkanima – od 5. do 10. oktobra 2021, u bioskopskoj sali Doma kulture „Studentski grad“, zainteresovani će moći da pogledaju više od 130 evropskih filmova. Među njima su i četiri animirana filma domaćih autora, a tri će imati i svetsku premijeru.

Program predstavlja presek svega onoga što su autori širom Evrope smatrali da je važno i vredno prikazivanja u ovakvim uslovima. Nekada su to direktne reference na probleme koji su sada postali globalni i zajednički čitavom svetu, a nekada promišljanja o svim onim pitanjima koje je „novo vreme“ donelo, poput ekologije, teorija zavere ili raznih oblika paranoje.

Ne mali broj filmova bavi se temom izolacije, ali u nekom širem društvenom, psihološkom ili čak intimnom kontekstu. Ima naravno i komičnih i eskapističkih filmova, kao i onih autora koji se ne obaziru na društvene promene niti na umetničke trendove i nastavljaju da razvijaju svoje specifične poetike.

Veći deo uobičajenih pratećih programa je otkazan zbog epidemije virusa korona.

Više informacija o festivalu Balkanima potražite ovde. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.