Naslovna » Izlasci » Sport » 21. Svetsko prvenstvo za muškarce u olimpijskom boksu – Beograd 2021
21. Svetsko prvenstvo za muškarce u olimpijskom boksu - Beograd 2021 (detalj sa vizuala)
21. Svetsko prvenstvo za muškarce u olimpijskom boksu - Beograd 2021 (detalj sa vizuala)

21. Svetsko prvenstvo za muškarce u olimpijskom boksu – Beograd 2021

21. Svetsko prvenstvo za muškarce u olimpijskom boksu biće održano od 24. oktobra do 6. novembra 2021. u Beogradskoj areni, uz rekordan broj takmičara.

Iz Međunarodnog bokserskog saveza (AIBA) potvrđeno je da će se u 13 težinskih kategorija takmičiti 650 boksera iz 105 zemalja. Ovom prilikom u srpsku prestonicu dolazi više od 1500 zvanica iz celog sveta.

Glavni akteri svih 105 selekcija sveta složni su u izjavama u kojima poručuju da će konkurencija biti nikad jača i da su svi spremni da pruže partije života kako bi stigli do jedne od tri medalje u našoj Areni koje će prvi put u istoriji imati i novčanu vrednost (zlata po 100.000 evra, srebra po 50.000, a bronze po 25.000 evra) što je motiv više za svakog boksera. U celom svetu vlada veliko interesovanje za ovaj planetrani boks šampionat, a čak 42 zemlje su otkupile TV prava.

Muška boks selekcija Srbije imala je zvaničnu promociju u hotelu Jugoslavija gde su našim momcima na raspolaganju dva ringa i gde odrađuju finalne pripreme uoči starta Prvenstva sveta na koje će biti ponosni ceo život.

– Još dve nedelje do starta šampionata sveta, adrenalin raste, pozitivna trema je svakim danom sve prisutnija, ali i motivacija postaje sve snažnija. Osećaj je kao kada se budući student sprema za prijemni na fakultet, za najveći izazov pred kojim se do tada mogao naći, pa srce sve jače kuca kako se probližava taj dan velikog ispita. Zaista, šta ima lepše za jednog sportistu od toga da svoju zemlju, grb, zastavu predstavlja na najvećoj smotri sveta i to kod kuće?! Tim Srbije, čiji sam kapiten, srećan je, ponosan i odgovoriće svim raspoloživim sredstvima kako bi doneo radost našoj zemlji i opravdao obraz domaćina. Da će biti lako – neće, nikada i nije lako, boks je to, nema prostora za kalkulaciju i zahteva maksimum od boksera u svakom trenutku, od prvog do poslednjeg gonga. Da ćemo biti hrabri i dati sve od sebe, hoćemo, zato smo tu, zato se već mesecima spremamo i verujem da će i krajnji rezultat biti takav, za ponos svima nama i ponos Srbije – ističe kapiten srpskog tima Vladan Babić.

Tim Srbije za 21. SP u boksu čine: (48 kg) Omer Ametović, (54 kg) Tamir Galanov, (57 kg) Veljko Gligorić, (60 kg) Semiz Aličić, (63,5 kg) Nenad Jovanović, Fedorov Pavel, (67 kg) Vahid Abasov, (71 kg) Džejlan Toskić, (75 kg) Almir Memić, Vouter Đokić, (80 kg) Vladimir Mirončikov, (86 kg) Aleksa Marković, Slobodan Jovanović, (92 kg) Milosav Savić, Sadam Magomedov, (92+ kg) Vladan Babić.

Stručni štab uz selektora Milana Piperskog čine: Horhe Luis Frometa Matos, Stanislav Golubev, Igor Tomašević, Zoran Didanović, Ljubomir Marjanović i Rašid Dabirov. (danubeogradu.rs)