Naslovna » Izlasci » Pozorište » 30 godina Dah teatra: Drveće pleše
30 godina Dah teatra: Drveće pleše
30 godina Dah teatra: Drveće pleše

30 godina Dah teatra: Drveće pleše

U godini jubileja Dah teatar će premijerno izvesti predstavu „Drveće pleše“, 30, 31. oktobra i 1. novembra 2021. od 20.00 u Studentskom parku.

Plesno-pozorišna predstava se izvodiće se na otvorenom, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, povodom 30 godina postojanja. Dah teatar je pripremio komad u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu.

Predstava se na scensko-poetski način bavi važnošću očuvanja drveća. Inspirisani istraživanjima o „životu“ drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, želja autora je da najdirektnije, umetničkim sredstvima utiču na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče.

Drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje, a posebno je važno za očuvanje ekosistema. Kod nas, ali i u svetu se globalno krčenje šuma nastavlja alarmantnom brzinom: 7-8 miliona hektara šume se uništava svake godine, što je približno veličini Portugalije. Svetski prosek zelene površine po stanovniku je od 20-40 m², a u Beogradu je 1 m².

Projekat „Drveće pleše…“

Predstava, koja je deo šireg projekta „Drveće pleše – aktiviranje građana na zaštitu životne sredine“, odgovora na pitanje kako efikasno i konstruktivno reagovati na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo danas, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji su direktni simptomi klimatske promene i jedan od glavnih uzroka – uništavanje šuma i drveća.

„Koristeći umetnički jezik i kreativne tehnike koji dopiru direktnije do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, kao i digitalne medije koji danas imaju veliki uticaj i vidljivost, želimo da podignemo svest o važnosti drveća za očuvanje zdravlja i ekosistema u našem gradu i šire; da podelimo konkretne informacije vezane za situaciju; da osnažimo građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenama pogrešnih uverenja vezanih za klimatske promene i održanje zdrave životne sredine kao i da ih motivišemo da preduzmu prvi korak u izgradnji kulture odgovornosti i primenljive prakse“, kažu autori iz Dah teatra.

Više o predstavi pročitajte ovde.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.