Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Džulijan Rahlin i Sara Mekelrevi u Kolarčevoj zadužbini
Džulijan Rahlin i Sara Mekelrevi u Kolarčevoj zadužbini
Džulijan Rahlin i Sara Mekelrevi u Kolarčevoj zadužbini

Džulijan Rahlin i Sara Mekelrevi u Kolarčevoj zadužbini

Čuveni muzički umetnik Džulijan Rahlin i violinistkinja Sara Mekelrevi nastupiće 12. oktobra 2021. od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini.

Velika zvezda klasične muzike, violinista, violista i dirigent, Džulijan Rahlin će zajedno sa violinistkinjom Sarom Mekelrevi, svojom suprugom, sve traženijom zvezdom u usponu, izvoditi dela za violinu i violu.

Na programu će biti kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva.

Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala – CEBEF.

Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara se mogu nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine, kao i na blagajni Kolarca.

Džulijan Rahlin, poreklom iz Litvanije, jedna je od najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg vremena. U svojoj karijeri dugoj preko 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, soliste, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora.

Kao violinista, Rahlin je koncertni podijum delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima. Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari „ex Liebig“, iz 1704. godine i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.

Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije. Poznat po svojim metodama proba i vrhunskom muziciranju, dirigovao je najpoznatijim svetskim filharmonijama i simfonijskim orkestrima. Rahlin je glavni gostujući dirigent Kraljevskog orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.

Snažan je zagovornik širenja važnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova. Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, što izazvalo oduševljenje domaće publike. Dobitnik je brojnih nagrada.

Sara Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom.

Ona je osnivač nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. godine i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.