Naslovna » Izlasci » Od subote, 23. oktobra 2021. – kovid propusnice u zatvorenim objektima
Kovid propusnice i vakcinacija u Srbiji (foto: PIxabay)
Kovid propusnice i vakcinacija u Srbiji (foto: PIxabay)

Od subote, 23. oktobra 2021. – kovid propusnice u zatvorenim objektima

Od subote, 23. oktobra 2021. od 22.00, biće uvedene obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

To je saopšteno posle današnje sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić objasnila je da se to odnosi na sve ugostiteljske objekte – restorane, kafiće, barove i sve slične objekte – pa neće moći da se boravi u zatvorenom bez važećih kovid propusnica.

Ona je precizirala da propusnice koje se uvode ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test, ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu, ne stariju od sedam meseci.

Kovid redar će skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan, navela je premijerka i dodala da će sertifikat moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona.

Po njenim rečima, bilo je problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Za strane državljane je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata, ukazala je Brnabić i najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sednici.

Ona je izrazila nadu da će ovo pospešiti vakcinaciju, navodeći da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenata, a treću dozu približno 15 odsto. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.