Naslovna » Izlasci » Pozorište » Opera i teatar Madlenianum: Opera „Don Đovani“ ponovo na sceni
Madlenianum - Don Đovani: Biljana Jovanović (foto: Željko Jovanović)
Madlenianum - Don Đovani: Biljana Jovanović (foto: Željko Jovanović)

Opera i teatar Madlenianum: Opera „Don Đovani“ ponovo na sceni

Posle godinu i po dana pauze, u ponedeljak, 1. novembra 2021. od 19.30, na Velikoj sceni Madlenianum ponovo će biti izvedena predstava „Don Đovani“.

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta nastala je u koprodukciji Madlenianuma i Narodnog pozorišta u Beogradu, a premijerno je izvedena u Zemunu, 28. novembra 2017. godine.

Dirigovaće Ana Zorana Brajović, režiju potpisuje gost iz Italije Alberto Triola, a igraju: Vladimir Andrić (Don Đovani), Dragoljub Bajić (Leporelo), Aleksandra Stamenković (Dona Elvira), Sofija Pižurica (Cerlina), Gavrilo Rabrenović (Mazeto), Stevan Karanac (Don Otavio), Mihailo Šljivić (Komendatore), a debitovaće sopran Biljana Jovanović, kao Dona Ana.

Radnja ove opere u dva čina puna je dvosmislenosti – ne samo tekstualnih, nego i muzičkih. Ona se odvija oko don Đovanijevog odnosa sa tri žene – dona Anom, dona Elvirom i Cerlinom. Uz pomoć sluge Leporela, on ide iz jednog u drugo osvajanje.

Međutim, kada pokuša da napastvuje dona Anu, verenicu don Otavija, sve kreće po zlu i razvratnik u dvoboju ubija njenog oca, Komendatorea. U međuvremenu, u grad stiže misteriozna dona Elvira, nekadašnja don Đovanijeva žrtva, koja želi da mu se osveti.

U potrazi za novim izazovima, zavodnik uvek pokušava da šarmira i lepu seljančicu Cerlinu koja treba da se uda za Mazeta. Ana, Otavio, Mazeto, Elvira i Cerlina odluče da se udruže kako bi kaznili prestupnika, ali on svaki put, uz Leporelovu pomoć, uspeva da im pobegne. Svojim lukavstvima neko vreme uspevao je da izbegne osvetu svih onih kojima je naneo štetu, ali na kraju ipak plaća za svoje grehe.

Vreme trajanja predstave: dva sata i 50 minuta sa jednom pauzom. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.