Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22: Beri Daglas
Beri Daglas (foto: Benjamin Ealovega)
Beri Daglas (foto: Benjamin Ealovega)

Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22: Beri Daglas

Irski pijanista Beri Daglas (Barry Douglas) predstaviće se beogradskoj publici u okviru Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22.

Posle uspešno održanog koncerta pijaniste Andreja Korobeinikova, Piano Land i Kolarčeva zadužbina organizovaće i ovaj događaj, u subotu, 6. novembra 2021. od 20.00 u Velikoj dvorani Kolarca.

Tako će se nastaviti predstavljanje eminentnih imena svetskog pijanizma i promocija Steinway & Sons instrumenta, koji je jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Pijanista Beri Daglas sviraće kompozicije Šuberta (Emprompti D. 899, op. 90, br.1), Betovena (Sonata br. 23, op. 57 „Appassionata“) i Čajkovskog (Godišnja doba, 1, 2, 3, 5, 6, 10, 12).

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cene ulaznica su 2.000 i 2.500 dinara.

Beri Daglas – uzbudljiva karijera

Beri Daglas (foto: Benjamin Ealovega)
Foto: Benjamin Ealovega

Beri Daglas je prepoznatljiv po prirodnom, takoreći, urođenom lirskom izrazu. Za ovog vrsnog pijanistu kažu da poseduje majstorske veštine u interpretaciji i zavidnu tehniku, a londonski „Daily Telegraph“ nazvao ga je „jednim od najuzbudljivijih, najzanimljivijih, najsenzacionalnijih pijanista svoje generacije“.

Beri Daglas je rođen 1960. u Belfastu. Interesovanje za muziku je pokazao rano i to za razne instrumente: klavir, orgulje, udaraljke, klarinet, čelo, pa i za samo dirigovanje.

Prvi recital je održao sa 11 godina, na orguljama, a tek sa 16 godina se osmelio da zakorači na pijanističke staze. Posle decenije napornog rada, 1986. godine, virtuoz iz Belfasta se upisao u istoriju, osvojivši zlatnu medalju na prestižnom pijanističkom takmičenju Čajkovski u Moskvi, kao prvi „neruski“ takmičar još od 1958. Veliki broj kritičara za Daglasa kaže da svira kao „ruski pijanista“.

Inspiraciju i divljenje prepisuje „bogovima klavira u panteonu 20. veka“ – Rihteru, Giljelsu i Horovicu.

Beri Daglas je izgradio zapaženu međunarodnu karijeru. Veoma je tražen resitalist i kamerni muzičar. Redovno svira resitale širom sveta.

Osnovao je kamerni orkestar Irska kamerata, koji slavi i promoviše najbolјe mlade muzičare iz Severne Irske i Republike Irske.

Njegovo poslednje diskografsko ostvarenje su Šubertova dela za solo klavir objavljena 2017. godine. Beri Daglas je odlikovan Ordenom Britanske imperije za svoj doprinos muzici i odnosima sa zajednicom. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.