Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života
WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života
WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

Svetska organizacija za zaštitu prirode – WWF 22. oktobra 2021. započela je kampanju „Zločini protiv živih bića su zločini protiv života“.

Kažnjiva dela poput ubijanja, trovanja, zarobljavanja i krijumčarenja ugrožavaju veliki broj vrsta na globalnom nivou, a druga najveća direktna pretnja divljim vrstama, odmah nakon gubitka prirodnih staništa, je njihova neodrživa i nezakonita trgovina.

Glavni cilj kampanje je podići političku i društvenu svest o ozbiljnosti kažnjivih dela protiv divljih vrsta.

Iako najčešće slušamo o ubijanju i krijumčarenju dalekih, egzotičnih vrsta, ovi zločini se često dešavaju i u Evropi i nanose veliku štetu evropskim vrstama. Jesetrarske vrste poput kečige koja je u trajnoj zabrani izlova i morune koja je krajnje ugrožena i dalje se u velikoj meri izlovljavaju za prodaju na crnom tržištu.

Medvedi i vukovi su česte žrtve krivolova, dok mnoge vrste ptica stradaju zbog trovanja i nezakonitog ubijanja.

– Nova Evropska crvena lista ptica, koju je ovog meseca objavio Birdlife International, otkriva da je u Evropi trenutno ugrožena 71 vrsta ptica. Orao krstaš, ptica sa našeg grba, je strogo zaštićena vrsta sa svega tri gnezdeća para u Srbiji. Pored gubitka staništa, trovanje je jedan od glavnih faktora koji ugrožava ptice grabljivice u Srbiji, ali i širom Evrope. Posledice kažnjivih dela protiv zaštićenih divljih vrsta, poput krivolova, trovanja i ilegalne trgovine su veoma ozbiljne i mogu dovesti do nestanka pojedinih vrsta – navodi Iva Svilar iz WWF Adrije, koordinatorka LIFE SWiPE projekta u Srbiji.

Zločini protiv živih bića – neprocenjiva šteta

Ovom kampanjom WWF želi da poveća znanje i razumevanje o neprocenjivoj šteti koju zločini protiv divljih vrsta čine ne samo našoj planeti i biološkoj raznovrsnosti već i samim ljudima.

Kažnjiva dela protiv životne sredine nas globalno koštaju 258 milijardi dolara godišnje i često se povezuju sa ostalim ozbiljnim zločinima, kao što su prevara, utaja poreza i korupcija. Stvaran uticaj i učestalost ovih dela se uveliko potcenjuje i zločini ovog tipa se najčešće ne shvataju dovoljno ozbiljno.

– Kontinuirana i čvrsta saradnja između institucija, stručnjaka i građana je neophodna kako bi se kažnjiva dela protiv divljih vrsta otkrila i sankcionisala. Svi moramo raditi udruženo na zaštiti divljih vrsta. Treba naglasiti i da je prekogranična saradnja veoma važna jer je često u pitanju organizovan kriminal na međunarodnom nivou – ističe Svilar.

Kampanja ima za cilj da ukaže na razmeru i raširenost kažnjivih dela protiv divljih vrsta, ali i na mogućnost njihovog suzbijanja i odbrane prirode i živih bića.

Kampanja je deo WWF-ovog LIFE SWIPE projekta, i poziva nas da se osvrnemo na to da su i divlje životinje živa bića koja trpe i ispaštaju zbog zločina ljudi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.