Naslovna » Izlasci » Festivali » 13. Merlinka u Domu omladine Beograda
13. Merlinka u Domu omladine Beograda
13. Merlinka u Domu omladine Beograda

13. Merlinka u Domu omladine Beograda

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka biće održano od 9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda.

Pod sloganom „Festival 13“, tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Direktor festivala, Predrag Azdejković, o predstojećem izdanju je rekao:

– Ovogodišnji slogan je motivisan horor filmovima, baksuznim brojem 13 i čitavom situacijom izazvanom pandemijom koja ima veliki negativni uticaj na kulturu i umetnost, a naročito na festivale. Već je druga godina kako uz koronu organizujemo Merlinka festival i pokušavamo da prevaziđemo sve tehničke, finansijske i programske probleme i vratimo publiku u bioskope. Zbog toga Merlinka festival odbija da postane hibridni festival, već insistira samo na projekcijama u bioskopskim salama, jer svrha festivala nije samo da gledamo filmove, već da filmove gledamo zajedno, družimo se i upoznajemo. Zbog toga vas pozivamo da dođete u Dom omladine Beograda i zajedno gledamo i uživamo u filmovima.

Merlinka: Na otvaranju „Labudova pesma“

Merlinka: Labudova pesma
Merlinka: Labudova pesma

Festival će otvoriti američki film „Swan Song“ (Labudova pesma) koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu itd.

Među odabranim filmovima su i francuski „Down in Paris“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar „Private Desert“, kanadski „Jump, Darling“ sa oskarovkom Kloris Ličman, kojoj je ovo bila poslednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film „Bruno Reidal – Ispovest ubice“…

Ove godine Merlinka festival će prikazati više od deset domaćih ostvarenja, što je rekord kada je u pitanju domaća kvir filmska produkcija.

Merlinka festival će biti organizovan i u Novom Sadu od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Program pogledajte na sajtu manifestacije.

(danubeogradu.rs)