Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini: Betovenove sonate
Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini: Betovenove sonate
Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini: Betovenove sonate

Aleksandar Madžar u Kolarčevoj zadužbini: Betovenove sonate

Pijanista Aleksandar Madžar, koji je na BEMUSU-u počeo sa izvođenjem Betovenovih klavirskih sonata, održaće još nekoliko koncerata u Kolarčevoj zadužbini.

Treći od osam koncerata na programu je u ponedeljak, 22. novembra 2021. od 20.00, a naredni su planirani za 25. novembar, 16, 20, 27. i 30. decembar 2021. (svi od 20.00).

Zbog nepredviđenih okolnosti koncerti su odloženi. Sledeći koncert je na programu Kolarčeve zadužbine 20. decembra (20.00), a ostali koncerti se odlažu za februar, mart, april i maj mesec 2022. godine, što ćemo naknadno najaviti.

Dvesta pedeseta godišnjica rođenja jednog od najvećih muzičkih genija, Ludviga van Betovena (1770-1827), u svetu se obeležava, zbog pandemije, sa godinu dana zakašnjenja.

U svetlu velikog jubileja, imaćemo retku priliku da tokom novembra i decembra čujemo seriju koncerata sa kompletnim opusom od 32 klavirske sonate velikog nemačkog kompozitora. Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven).

Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Ovaj jubilej dodatno će upriličiti i poduhvat našeg proslavljenog pijaniste Aleksandra Madžara, koji će izvesti sve Betovenove klavirske sonate.

Po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Aleksandar Madžar se usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu.

Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Pored koncertne, bavi se i pedagoškim radom, kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

Koncerti se održavaju u okviru ciklusa „Kolarac – tvoj svet muzike“, a kompleti ulaznica za preostalih šest koncerata u prodaji su na biletarnici Kolarca po 50 odsto nižoj ceni. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.