Naslovna » Izlasci » Tribine » Beograd za početnike: „Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije“
Beograd za početnike: "Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije"
Beograd za početnike: "Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije"

Beograd za početnike: „Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije“

Tribina „Beograd za početnike“ sa temom „Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije“ biće održana 26. novembra 2021. od 18.30.

U Galeriji ’73 (Požeška 83a) moderatorki Smiljani Popov gostovaće pisac Nenad Novak Stefanović.

Kako je izgledala krvava noć koja je promenila istoriju Srbije, maja 1903. godine, iz ugla njenih protagonista, krvnika i žrtvi?

Kako i gde se kuvala strašna zavera protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović? Šta joj je prethodilo? Zašto je kralj Milan obaveštajcu Apisu dolazio na slavu?

Kako je Dragutin Dimitrijević Apis dobro poznavao Dragu Mašin i njenu braću? Kako je Apis bio u blizini Aleksandra Obrenovića mnogo puta?

Poslednjeg petka u novembru na tribini „Beograd za početnike“ pričaće stručni vodič-kustos kroz jedan od najprelomnijih događaja u istoriji Srbije, ali i kroz okolnosti koje su do nje dovele, autor tek objavljene knjige „Apis i Aleksandar“, koja već preti da postane besteler.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Sa novim saznanjima i istraživanjima razbiće ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana.

Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, Nenad Novak Stefanović otkriće publici koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

– Prošetaćemo kroz današnje zgrade i lokacije u Beogradu i Srbiji koje su bile istorijska pozornica ili priprema za krvavi majski prevrat. Pored Apisa i Aleksandra, dvojice protagonista prelomnog događaja srpske istorije, osvrnućemo se i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima – najavila je autorka ovog serijala tribina, Smiljana Popov. (danubeogradu.rs)