Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Miks džeza i klasike na filharmonijskom koncertu
Anika Trojtler i Beogradska filharmonija (foto: Marko Đoković)
Anika Trojtler i Beogradska filharmonija (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Miks džeza i klasike na filharmonijskom koncertu

U Kolarčevoj zadužbini u petak, 19. novembra 2021. od 20.00, Beogradska filharmonija sviraće kompozicije neobične kombinacije – džeza i klasike.

Šef-dirigent Gabrijel Felc predvodiće orkestar uz pijanistkinju Aniku Trojtler, jednu od najperspektivnijih pijanistkinja mlađe generacije, koja po treći put nastupa sa Beogradskom filharmonijom.

Njeni prethodni dolasci bili su vezani za nepredviđene okolnosti budući da je Anika „uskakala“ u termine umetnika, sprečenih da nastupe u ranijim filharmonijskim sezonama. Pijanistkinja je ostavila izuzetan utisak kako kod publike tako i kod filharmoničara, a nakon Klavirskih koncerata Klare Šuman i Mocarta, ovoga puta izvodi monumentalni Bramsov Koncert broj 2.

Koliko je Filharmonija furiozna, muzičari će pokazati u izvođenju dela švajcarskog kompozitora Rolfa Libermana, pod nazivom „Furiozo“. Iako premijerno izvedeno pre više od sedam decenija, ovaj miks džeza i klasične forme i dalje predstavlja ekstravaganciju i pravu poslaticu za ljubitelje modernijeg i ritmičnog zvuka.

Nastup šefa-dirigenta Gabrijela Felca i Beogradske filharmonije, kruniše Štrausova maestralna simfonijska poema „Smrt i preobraženje“, u kojoj kompozitor muzikom efektno dočarava dramu poslednje čovekove bitke, smrt i spasenje duše.

Ulaznice za koncert su u prodaji od ponedeljka 15. novembra na filharmonijskoj biletarnici kao i onlajn. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.