Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Od „Romea i Julije“ do čuvenog „Bolera“
Beogradska filharmonija i Kijan Soltani (foto: Marko Đoković)
Beogradska filharmonija i Kijan Soltani (foto: Marko Đoković)

Beogradska filharmonija: Od „Romea i Julije“ do čuvenog „Bolera“

Beogradska filharmonija izvešće repertoar inspirisan romantikom na francuski način, zajedno sa dirigentom Lijom Mekfolom, 3. decembra 2021. od 20.00.

U petak će u Kolarčevoj zadužbini na ovom koncertu nastupiti kao solista popularni violončelista Kijan Soltani, a orkestar će izvoditi dela od „Romea i Julije“ do „Bolera“.

Ovo će biti idealna prilika za romantični izlazak i uživanje u muzičkim portretima najpoznatijih ljubavnih parova i to od ranog romantizma do 20. veka. Tragične lјubavi „Romea i Julije“ Berlioza i „Peleasa i Melizande“ Debisija, upotpuniće romantični Koncert za violončelo i orkestar Laloa, u izvođenju Soltanija.

Publika će se posebno obradovati nastupu traženog violončeliste budući da je uoči prethodnog puta kada je trebalo da gostuje u filharmonijskoj sezoni 2020. godine, početak pandemije zatvorio sve koncertne dvorane.

Njujorški Tajms Kiјana Soltanija ocenjuje kao izvanrednog violončelistu, a čuveni „Gramofon“ njegovo sviranje opisuje kao čisto savršenstvo. Od zvezde u usponu postao je jedan od violončelista o kojima se danas najviše govori.

Sa namerom da predstavi novu generaciju mladih dirigentskih snaga, Beogradska filharmonija nastupa sa Lijom Mekfolom koji ima odličnu reputaciju kao dirigent kako orkestarskog tako i operskog repertoara. Spektakularni Ravelov „Bolero“ će uz pomoć energičnog Mekfola, ovaj atraktivni koncert dovesti do usijanja.

Ulaznice su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.