Naslovna » BG špijun » Evropska komisija priznala kovid sertifikate izdate u Srbiji
Evropska komisija priznala kovid sertifikate izdate u Srbiji (foto: Pixabay)
Evropska komisija priznala kovid sertifikate izdate u Srbiji (foto: Pixabay)

Evropska komisija priznala kovid sertifikate izdate u Srbiji

Evropska komisija objavila je da je usvojena odluka kojom se priznaju kovid sertifikati izdati u Srbiji, kojom oni postaju ekvivalent EU-sertifikatima.

Ova odluka stupila je na snagu danas, 16. novembra 2021, pa je Srbija sada povezana sa EU sistemom digitalnih kovid sertifikata, a njeni sertifikati su priznati pod istim uslovima kao i oni izdati u članicama EU.

Komisija je, kako je navedeno, izvršila tehnička ispitivanja, koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv COVID-19 koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom „Digitalni zeleni sertifikat“ i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata i sadrže potrebne podatke.

Istovremeno, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju.

U Briselu naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja poverenja putnika i bezbednog putovanja unutra i van Evropske unije.

Odluka o priznavanju kovid sertifikata od strane EU do sada je usvojena za 49 zemalja, od čega 22 van EU. Uz Srbiju, iz regiona Zapadnog Balkana, EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Severnoj Makedoniji. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.