Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Alternative film/video 2021: Nesvrstani
Festival Alternative film/video 2021: Nesvrstani
Festival Alternative film/video 2021: Nesvrstani

Festival Alternative film/video 2021: Nesvrstani

Najstariji festival avangardnog filma u Srbiji i regionu Alternative film/video održaće se od 8. do 11. decembra 2021.u Domu kulture „Studentski grad“.

Tema ovogodišnjeg izdanja su „Nesvrstani“, a biće prikazano više od 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda…

O najboljim filmovima odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija).

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), tražili su inspiraciju u Pokretu nesvrstanih i filmu „Trećeg sveta“, a takmičarski program su organizovali u tri celine, svaku sa idejom dekolonizacije u centru.

Festival se otvara u sredu 8. decembra od 19.00 u Velikoj galeriji DKSG izložbom „Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu“, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević, nastale u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti.

Tradicionalni prateći program „Jug-jugoistok“ selektora Grega de Kjura predstavlja nove filmske i video-radove nastale od juga do istoka Evrope. Osmišljena je i radionica „Idu dani: film, sećanje i rad algoritma“.

Festival Alternative film/video 2021 biće zatvoren u subotu, 11. decembra od 20.00, projekcijom nagrađenih filmova.

Da podsetimo, Alternative film/video je međunarodni festival osnovan 1982. Kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike, cilj Festivala je da zabeleži i teorijski definiše pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podrži nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.

Ideja se odnosi na stvaralaštvo koje ne spada u lake kategorizacije i koje deluje suprotno dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu.

Osnivač i organizator festivala je Akademski kino klub u okviru Doma kulture „Studentski grad“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.