Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Izloženost gradskog stanovništva zagađenju česticama PM2.5 i PM10 u Srbiji dvostruko je veći nego u EU
Zagađenje vazduha u Srbiji i rešenje: Therapy Air Ion
Zagađenje vazduha u Srbiji i rešenje: Therapy Air Ion

Izloženost gradskog stanovništva zagađenju česticama PM2.5 i PM10 u Srbiji dvostruko je veći nego u EU

„Izloženost gradskog stanovništva zagađenju česticama PM2.5 i PM10 u Srbiji dvostruko je veći nego u Evropskoj uniji“, kaže Dejan Lekić.

Član Stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije takođe navodi da su 2018. godine, neka mesta u Srbiji imala prekoračenje PM10 čestica u smislu trajanja prekoračenja granične koncentracije od 50 mikrograma po metru kubnom.

Te godine dogodilo se da sledeća mesta imaju prekoračenja u dužem trajanju od dozvoljenih 35 dana tokom godine: Beograd – 76, Kosjerić – 86, Kragujevac – 103, Smederevo – 148, Užice – 154 i Valjevo čak 171 dan.

Situacija se nije popravila u poslednje tri godine, ona se zapravo pogoršala, ističe Lekić.

Zagađenje vazduha drastično iznad bezbednih granica

U subotu, 13. novembra, u mnogim gradovima u Srbiji izmereno je zagađenje vazduha drastično iznad bezbednih granica.

Zabeležene vrednosti su bile iznad dozvoljenih granica prema evropskim i prema republičkim standardima. Indeks zagađenja vazduha u Srbiji pokazuje da ne postoji mesto u kome je vazduh stalno čist i da je nivo zagađenosti vazduha u mnogim srpskim gradovima alarmantan.

Istraživanja su pokazala da zagađen vazduh ne samo da pogoršava zdravstveno stanje kod hroničnih bolesti, već dovodi u opasnost od razboljevanja i one koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.

Jedno od hroničnih oboljenja koje se može lečiti, ali, što je najvažnije i sprečiti, jeste hronična opstruktivna bolest pluća.

U svetu, ali i u Republici Srbiji, prošle nedelje obeležen je Međunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća. Cilj je podizanje svesti kod ljudi i predstavljanje novih otkrića o ovoj bolesti.

Glavni uzroci za nastanak hronične bolesti pluća su pušenje duvana, zagađenje vazduha u otvorenom i zatvorenom prostoru, mineralna i organska prašina, isparenja, izduvni gasovi, drugi hemijski gasovi ili pare.

Udruženje za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća procenjuje da u Srbiji trenutno ima između 400.000 i 600.000 pacijenata, dok je procena da u svetu od ove bolesti boluje 210 miliona ljudi.

Borba protiv zagađenog vazduha počinje u vašem domu…

Da li ste znali da sada možete biti sigurni u to da ćete udisati zdrav i čist vazduh i u otvorenom i u zatvorenom prostoru?

Zdravlje je prioritet, a čovek je zdrav kada je zdravo okruženje u kome se nalazi!

Proglašen najboljim prečišćivačem vazduha na globalnom tržištu – TherapyAir® iOn je patentirani prečišćivač vazduha i generator negativnih jona sa šestostepenim sistemom prečišćavanja koji uklanja 99,9% patogena (bakterija i virusa), alergena i otrovnih čestica iz vazduha – PM2.5 i PM10, kao i razne druge toksične supstance.

TherapyAir® iOn emituje 1.236.000 čestica negativnih jona/cm³, što je 10 puta više nego u okolini Nijagarinih vodopada, gde je inače najveća koncentracija negativnih jona na našoj planeti.

Negativni joni neutrališu slobodne radikale, podstiču ćelijski metabolizam, snižavaju nivo šećera u krvi i poboljšavaju funkcionisanje imunog i kardiovaskularnog sistema.

Samo prečišćen vazduh je bezbedan po naše zdravlje.