Naslovna » Izlasci » Akcije » Kreni – promeni: Najavljena blokada Gazele – „Srbija nije na prodaju“
Kreni - promeni: Najavljena blokada Gazele - "Srbija nije na prodaju"
Kreni - promeni: Najavljena blokada Gazele - "Srbija nije na prodaju"

Kreni – promeni: Najavljena blokada Gazele – „Srbija nije na prodaju“

Građanska inicijativa „Kreni – promeni“ najavila je protest „Srbija nije na prodaju – blokada Gazele“ u subotu, 27. novembra 2021. od 14.00.

Predstavnik inicijative Savo Manojlović saopštio je da je i pored dve peticije sa više od 300.000 potpisa, stavova vodećih pravnika i protesta u Beogradu Vlada Srbije usvojila Zakon o referendumu i inicijativi i Zakon o eksproprijaciji.

To je razlog najavljene blokade Gazele, al i i Varadinske duge u Novom Sadu, prelaza kod Balkana u Kragujevcu. Takođe, Manojlović je pozvao i ljude u drugim gradovima da se samoorganizuju.

Inicijativa „Kreni – promeni“ je objavila sledeće:

„Vlada može bilo čiju imovinu oduzeti tako što će to proglasiti javnim interesom. Ovaj Zakon je donet zbog Rio Tinta. Ovaj zakon će se primeniti na Zlatka, Marijanu, Nebojšu i Miladina… Iznose neistine da je Rio Tinto otkupio svu zemlju! Samo 140 hektara od potrebnih 600 je otkupljeno. Ostalu zemlju meštani ne žele da prodaju ni po koju cenu!… U Beogradu idemo na Gazelu! Blokiraćemo međunarodni autoput! Svestan sam da je pozivanje na ovaj čin kršenje zakona, ali nećemo dozvoliti da od Srbije naprave koloniju!“

Dodao je da traži od protestanata da blokada bude mirna, bez vandalizma.

Blokadu autoputa najavio je i pokret Ekološki ustanak koji je u saopštenju pozvao građane, organizacije i javne ličnosti na okupljanje ispred Palate pravde u 13.00, odakle će zajedno krenuti u jednočasovnu blokadu Mostarske petlje: „Pozivamo organizacije iz cele Srbije da organizuju svoje lokalne blokade i uključe se u veliko zaustavljanje Srbije“.

 

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.