Naslovna » BG svaštara » Književnost » Najbolje knjige 2021. godine
Najbolje knjige 2021. godine
Najbolje knjige 2021. godine

Najbolje knjige 2021. godine

Najbolje knjige 2021. godine u izboru uredništva Dana u Beogradu su pred vama. Izabrali smo dve domaće i tri strane knjige objavljene u Srbiji.

U prethodnih godinu dana o ovim knjigama se najviše pričalo i one su ostavile najsnažnije utiske.

Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije – Nemanja Nikolić

Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije, Nemanja Nikolić

Knjiga „Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije“ će vas nasmejati do suza. Atmosfera i duhovitost autora su verovatno najpribližniji knjigama Ante Tomića. Pisac se na duhovit, lagan i provokativan način bavi svim apsurdima Srbije.

Priča prati grupu gubitnika sa Novog Beograda koji svojim nespretnim postupcima ulaze u igru svetskih službi bezbednosti, narko kartela i lokalnih političara koji će preko njihovih leđa pokušati da ostvare svoje mračne ciljeve.

Da li će depresivni doktor, inženjer bez posla, sitni diler marihuane i studentkinja književnosti zaposlena u knjižari uspeti da spasu žive glave pošto se u njihov sumanuti plan umešaju i akteri koje nisu planirali?

Ako ovih dana razmišljate o situaciji u Srbiji, trebalo bi da pročitate ovu knjigu.

Knjiga može da se kupi online (Makart, Delfi, Vulkan) ili u knjižarama Delfi, Laguna, Makart i Vulkan.

Kovid 19+ – Marko Vidojković

Kovid 19+, Marko Vidojković

Urnebesno duhovite, lekovite i katartične priče Marka Vidojkovića u novoj knjizi „Kovid 19+“ opisuju sumanute ljude u pandemiji: od hipohondara, preko negatora pandemije do teoretičara zavere.

Čitava Srbija pretvorena je u azil, odakle se nema kud pobeći osim u ludilo. Krug je zatvoren, vreme je stalo. Marko je oslikao distopijsku Srbiju u kojoj vlada rasulo.

Pre nego što je počeo da piše romane, Marko je pisao priče i ove su najbolje u najgore vreme.

Kupuj se u Delfi knjižarama.

Raskršće – Džonatan Frenzen

Raskršće - Džonatan Frenzen

Verovatno najbolja Frenzenova knjiga do sada. A izašla je pre nekoliko dana.

Na gotovo 600 stranica ovog epskog romana, čitalac prati uspone i padove Frenzenovih junaka koji prolaze kroz intimno preispitivanje i koloplet životnih potresa, dok se u pozadini odvija jedan od najvećih sukoba u istoriji Amerike: rat u Vijetnamu.

Poručite je ovde.

Knjiga o Netfliksu: Ne pravilima – Rid Hejstings i Erin Mejer

Knjiga o Netfliksu: Ne pravilima - Rid Hejstings i Erin Mejer

Kada je Rid Hejstings 2000. godine u očaju pokušao da svom nedostižnom konkurentu proda gubitaški Netfliks, bio je glatko odbijen. Direktor Blokbastera, koji ga je lično odbio, upravljao je lancem od 9000 DVD klubova vrednom šest milijardi dolara, a Netfliks je bio pred bankrotom sa 50 miliona dolara duga.

Danas, Blokbaster odavno ne postoji, a Netfliks ima više od 200 miliona korisnika (nije prisutan u samo dve zemlje sveta) i vrednost veću od 160 milijardi dolara. Šta se dogodilo u međuvremenu?

Pred nama su ispovest i životna filozofija, riznica anegdota i praktičnih primera. Komercijalni rekordi su sporedni, novac i uspeh su posledica nečeg dubljeg. A šta je to, otkrićemo u priči o kulturi na kojoj je izrasla kompanija koja ima milione korisnika i milijarde dolara, a nema čak ni običan pravilnik o godišnjim odmorima.

Ako razmišljate o pokretanju firme, sajta, nečega ili vas samo zanima još jedna uspešna priča ovo je knjiga za vas.

Kratka povest svakog ko je ikad živeo – Adam Raderford

Kratka povest svakog ko je ikad živeo - Adam Raderford

Najbolja knjiga godine po izboru Amazona i Nacionalne geografije. Poznati naučni pisac Adam Raderford precizno objašnjava na koji način genomika u potpunosti reispisuje priču o ljudima – od pre 100 hiljada godina pa sve do sada.

Ova knjiga je jedna demistifikujuća i osvetljujuća slika onoga što jesmo sada, i puta kroz koji smo prošli da bismo to postali.

Ako želite da razumete vaše lično poreklo, ali i poreklo svih nas, onda je ovo sjajna knjiga. Gratis dobijate i shvatanje svog besmisla nacionalizma.

Može da se poruči na stranicama Vulkan Izdavaštva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.