Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Počela gradnja beogradskog metroa ali i protest
Počela gradnja beogradskog metroa ali i protest
Počela gradnja beogradskog metroa ali i protest

Počela gradnja beogradskog metroa ali i protest

Gradnja beogradskog metroa počela je radovima na Makiškom polju, pripremom terena za izgradnju depoa po planu detaljne regulacije Makiškog polja.

Gradske vlasti tvrde da je ovo najvažniji projekat u Beogradu u ovom veku i da će prestonica do 2030. godine dobiti dve linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara BG voza sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže. Najavljuju i „bolji kvalitet života, pozitivan uticaj na životnu sredinu, smanjenje zagađenja vazduha“.

– Rađena je studija opravdanosti sa generalnim projektom hidrotehničkog rešenja Makiškog polja u februaru 2020. godine, zatim Plan detaljne regulacije dela Makiša u decembru 2020, Elaborat o inženjerskim, geološkim i geotehničkim uslovima izrade prve faze linije metroa od Makiša do Karaburme, kao i analize tla, stena, voda i druge. Sve su to veoma detaljno obavljali domaći i strani stručnjaci i zaključak je da tu nemamo nikakav problem – istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Čitav prostor Makiškog polja sada se uređuje, nasipa zbog priprema za pristupne saobraćajnice, a narednih meseci radovi će se intenzivirati.

– Depo će imati otvoreni i zatvoreni deo objekta, a tu će biti i prva metro stanica. Čitav taj prostor predstavlja srce metro sistema. Očekuje se da kopanje tunela, odnosno da „krtica“ počne da ulazi pod zemlju početkom 2023. godine i da ne izlazi sve dok ne pređe do Mirijeva. Reč je o kombinaciji francusko-kineske kompanije koja radi na tome. Princip je da svaki metro ima svoju „krticu“, potpuno novu mašinu – naglasio je glavni urbanista Marko Stojčić.

On je dodao da će iskopan materijal vrlo pažljivo biti upotrebljen, po strogim uslovima „Srbijavoda“, tako da nema reči o ugrožavanju vodoizvorišta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ne može da razume „da ima ljudi koji žele da spreče izgradnju metroa“, ali kaže da će „metro biti izgrađen za sve Beograđanke i Beograđane, pa i za one koji se danas bune“.

Izgradnja metroa i protesti na Makišu

Istovremeno sa početkom gradnje, članovi pokreta Ekološki ustanak danas u podne okupili su se na protestu na vodoizvorištu Makiš, jer smatraju da će biti ugroženo izgradnjom metroa.

U protestu učestvuju i građani i predstavnici opozicionih stranaka.

Ekološki ustanak je u pozivu građanima naglasio da su svi institucionalni mehanizmi za odbranu Makiša iscrpljeni. Ističu da je vlast odlučna u nameri „da zarad milion kvadrata, a na štetu svih nas, ispuni svoj plan i otpočne gradnju na Makiškom polju, i time dovede do potpunog uništenja najvećeg beogradskog vodoizvorišta“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.