Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi Međunarodni festival nemog filma Ćutanje je zlato
Prvi Međunarodni festival nemog filma Ćutanje je zlato (detalj sa plakata)
Prvi Međunarodni festival nemog filma Ćutanje je zlato (detalj sa plakata)

Prvi Međunarodni festival nemog filma Ćutanje je zlato

Međunarodni festival nemog filma Ćutanje je zlato održaće se od 15. do 17. novembra 2021. u DK „Studentski grad“, u bioskopu Abazija na Paliću i NKC Niš.

Naziv festivala je inspirisan istoimenim filmom Renea Кlera, iz 1947, sa radnjom smeštenom u epohu nemog filma. Epoha nemog filma je stvorila autentično izražajno sredstvo sa originalnim sistemom značenjskih kodova zasnovanim na postupcima koji pripadaju isključivo vizuelnom kinematografskom jeziku i manipulaciji dijegetičkim prostorom i vremenom – montaži.

Pojavom zvuka, igrani film je preuzeo i neke oblike izražajnosti iz klasičnih dramskih formi i time izgubio na svojoj čistoti i autentičnosti u estetičkom smislu, često dajući prednost verbalnim izražajnim sredstvima.

Ćutanje je zlato je festival savremenog nemog filma svih kategorija, kao i retrospektiva klasičnih dela neme epohe igranog filma. Sastoji se od takmičarskog programa novonastalih filmova sa improvizovanom muzikom uživo, kao i specijalnih projekcija značajnih filmova iz istorije nemog filma i pratećim predavanjima.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Cilj festivala je revalorizovanje nemog filma kao originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja, kao i istraživanje perspektiva nemog filma u digitalnom dobu, kroz predstavljanje projekata restauracije i digitalizacije.

U toku projekcija u takmičarskom programu improvizovanu muziku izvodi Danijel Milošević – Dakazoo, dizajner zvuka i umetnik na relaciji Berlin-Beograd, a među autorima filmova u takmičarskom programu je i Fabrice Aragno, asistent i ponekad montažer Žan-Lika Godara, reditelj filmova Parentheses i Lakeside Suite.

Sa programom festivala možete se upoznati ovde. (danubeogradu.rs)