Naslovna » Izlasci » Festivali » 30. Bassomania – jubilarni muzički festival posvećen kontrabasu
30. Bassomania - jubilarni muzički festival posvećen kontrabasu
30. Bassomania - jubilarni muzički festival posvećen kontrabasu

30. Bassomania – jubilarni muzički festival posvećen kontrabasu

U Beogradu će se od 9. do 12. decembra 2021. održati jubilarni muzički festival posvećen muziciranju na kontrabasu – 30. Bassomania.

Zamišljena kao mesto susreta profesionalaca i ljubitelja kontrabasa svih generacija, studenta, profesora, izvođača, publike… Bassomania je iz godine u godinu i decenije u deceniju postala jedan od najcenjenijih regionalnih, te i evropskih muzičkih festivala.

Na svom početku, daleke 1991. godine nije bilo velikih planova ni vizije, već samo želja da se svim ljubiteljima kontrabasa pruži prilika da uživaju u muziciranju ovog instrumenta koji je retko kada, zapravo, u prvom planu.

Basomanija se, izuzev jedne godine, redovno održavala svakog decembra, a broj učesnika se stalno uvećavao, stoga i broj koncerata. To je oduvek bila prilika da se čuje solistički repertoar za kontrabas, što je preraslo u pravi festival kontrabasa i kontrabasista. Iako se uglavnom izvodi klasičan repertoar za kontrabas, Bassomania žanrovski nije ograničena, pa se na ovom festivalu neretko mogu čuti i džez i popularne numere.

Pored koncerata namenjenih širem auditorijumu, Bassomania je posvećena i umrežavanju profesionalnih kontrabasista.

Pred beogradskom publikom na 30. Bassomaniji naći će se Kvartet kontrabasa, koji čine regionalni umetnici koji sarađuju dugi niz godina, a u goste dolazi i trenutno najtraženiji i najpopularniji mladi kontrabasista na svetu – Roman Potkolo (Slovačka), koji će nastupiti uz pratnju pijaniste Dušana Egerića.

Poseban kuriozitet za publiku ovogodišnje manifestacije predstavlja i premijerno izvođenje monodrame „Kontrabasista“ u izvođenju glumca Đorđa Kreća, po tekstu Patrika Suskinda, u režiji Vladana Đurkovića.

Ovogodišnja, jubilarna Bassomania okuplja i najperspektivnije đake i studente kontrabasa kojima je pripala čast da svečanim koncertom u renoviranoj koncertnoj sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu zatvore ovogodišnji festival.

30. Bassomania – program

Četvrtak, 9. decembar 2021. (19.00)
Svečana koncertna dvorana Hrišćanske adventističke crkve (Radoslava Grujića 4)
Koncert: Kvartet 4 i po kontrabasa: Zoran Marković, Jošt Lampret, Ljubinko Lazić, Slobodan Gerić i kao specijalni gost: Roman Patkolo (Slovačka)
Program: Albinoni, Bah, Mokranjac, Čajkovski, Mancini, Brkljačić, Štraus

Petak, 10. decembar 2021. (17.00)
Sala Fakulteta muzičke umetnosti (Kralja Milana 50)
Promocija monografije i dvostrukog kompakt diska „30. Bassomania“
Govore: prof. dr um. Slobodan Gerić (šef Katedre za gudačke instrumente FMU), prof. dr Gordana Karan (Prodekan za nauku i rukovodilac Centra za izdavačku delatnost FMU) i specijalni gosti promocije.
Nastupaju: Kvartet kontrabasa (Zoran Marković, Stefan Fuks, Ljubinko Lazić, Slobodan Gerić) – Ivan Brkljačić: „Komad u ružičastom (a la Henry Mancini)“; Slobodan Gerić, kontrabas i Ognjen Popović, klarinet – Morton Guld: „Benny’s gig“ i „Calypso Serenade“

Petak, 10. decembar 2021. (19.00)
Studentski kulturni centar (Kralja Milana 48)
Koncert: Roman Patkolo, kontrabas (Slovačka) i Dusan Egerić, klavir
Program: Albinoni, Pjacola, Bize

Subota, 11. decembar 2021. (19.00)
Sala Beogradske filharmonije (Studentski trg 11)
Monodrama „Kontrabas“
Nastupa: Đorđe Kreća
Režija: Vladan Đurković

Nedelja, 12. decembar 2021. (16.00)
Svečana sala FMU (Kralja Milana 50)
Koncerta đaka i studenata kontrabasa

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.