Naslovna » Izlasci » Tribine » Beograd za početnike: Glogi – Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac
Beograd za početnike: Glogi - Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac
Beograd za početnike: Glogi - Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac

Beograd za početnike: Glogi – Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac

U okviru ciklusa „Beograd za početnike“, u petak, 24. decembra 2021, biće održana tribina „Glogi – Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac“.

U Galeriji ’73 (Požeška 83a) od 18.30 gost Smiljane Popov, biće Aleksandar Đuričić, novinar i pisac knjige „Glogi“.

Zašto je Glogovac odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora, tavli i kuvanja, još opsedale…

Na poslednjoj tribini „Beograd za početnike“ u ovoj godini, čuće se šta su o najvoljenijem srpskom glumcu ispričali Aleksandru Đuričiću Glogovčevi prijatelji i kolege: Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski, ali i žene s kojima se voleo, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije bio na sceni, kada se saplitao o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron. S kojeg nikada nije sišao.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života velikana: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji posle toga tražili i jurili baš njega.

Čućemo prvi put objavljene pesme koje je Glogovac pisao za svoju dušu. U najlepšem maniru sudaraju se ispovesti mladih glumaca koji su ga doživljavali kao ćaleta i bardova jugoslovenske scene koji nikada ne mogu da zaborave trenutke provedene sa njim, i na sceni i u kafani.

Sudar generacija, koje je samo Glogi umeo da objedini. O inspiraciji i radovanju svakodnevnim trenucima, ali i o momentima kada mu je život dodelio ulogu da se suoči sa smrću, piše Đuričić i pripoveda na tribini.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje svih epidemioloških mera. (danubeogradu.rs)