Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Gosti Gi Ešed i Kristijan Mandeal
Beogradska filharmonija i Kristijan Mandeal (foto: Marko Đoković / BGF)
Beogradska filharmonija i Kristijan Mandeal (foto: Marko Đoković / BGF)

Beogradska filharmonija: Gosti Gi Ešed i Kristijan Mandeal

Beogradska filharmonija će nastupiti sa prvim flautistom Izraelske filharmonije Gijem Ešedom pod upravom dirigenta Kristijana Mandeala, 10. decembra 2021.

Različite slike noći objedinjuju sva dela na programu u Kolarcu u petak od 20.00, a orkestar izvodi kompozicije Mocarta, Bernštajna i Stravinskog.

Predstojeći koncert u potpunosti prikazuje trend ove filharmonijske sezone u kojoj nastupaju muzičari dobro poznati publici uz predstavljanje novih zvezdi.

Prvi put sa Beogradskom filharmonijom nastupa Gi Ešed, prvi flautista Izraelske filharmonije, a bio je na istoj poziciji u orkestru Mađo Muzikale Fjorentino koji predvodi Zubin Mehta. Dok Kristijan Mandeal, najveći rumunski dirigent, karijere duge preko četiri decenije i nekadašnji đak Karajana i Čelibidakea, sa Beogradskom filharmonijom nastupa 34. put.

Filharmoničari će izvesti veoma neobičnu repertoarsku kombinacija koju prožimaju slike noći, od serenade, preko nesanice do horora.

Mocartova „Serenata notturna“ donosi gracioznost i svečanu atmosferu zabava na otvorenom, dok je Bernštajnov koncert za flautu „Halil“ sasvim suprotnog raspoloženja. Napisano za izraelskog flautistu poginulog u Jom Kipur ratu, ovo delo donosi teške trenutke noći – noćne more, nesanice, strahove, ali i značaj umetnosti za život i nadu u mir.

Priča o lutki „Petruški“ Stravinskog koja je donela revoluciju u istoriji muzike, kulminira u poslednjoj sceni noći, kada se događa tragično ubistvo izazvanom ljubomorom iz strasti.

Karte su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn. (danubeogradu.rs)