Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija i Letisija Moreno sviraju tango
Letisija Moreno (foto: promo)
Letisija Moreno (foto: promo)

Beogradska filharmonija i Letisija Moreno sviraju tango

Beogradska filharmonija pripremila je egzotičan repertoar pod upravom Danijela Rajskina, a glavna zvezda koncerta 17. decembra biće Letisija Moreno.

Harizmatična violinistkinja izvešće u Kolarčevoj zadužbini u petak od 20.00 atraktivna Pjacolina „Godišnja doba Buenos Ajresa“, a na repertoaru orkestra su dela Turine, Kančelija i Prokofjeva.

Beogradska filharmonija izvodi program idealan za zagrevanje na zimskim temperaturama i predstavlja Letisiju Moreno, špansku violinistkinju, peruanskog porekla.

Priznata kao veoma uzbudljiva i svestrana, Letisija Moreno „pleni publiku i kritiku svojom prirodnom harizmom, virtuoznošću i dubokom interpretativnom snagom“. Redovno nastupa sa najpoznatijim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Esa-Peka Salonen, Pavo Jarvi, Vladimir Aškenazi, kao i sa vodećim orkestrima sveta.

Sa Beogradskom filharmonijom sviraće prvi put i vodiće publiku u neodljivi Buenos Ajres kroz egzotična „Godišnja doba“ Astora Pjacole, čije ime je asocijacija za tango. Takođe, ovim izvođenjem biće obeležena stogodišnjica rođenja čuvenog i jednog od najautentičnijih kompozitora 20. veka.

Filharmonijski koncert počinje raskošno uz jedno od najpoznatijih dela španskog kompozitora Hoakina Turine „Procesija Rosija“, a završava satirom Prokofjeva i svitom „Zalјublјen u tri narandže“.

Poseban deo programa posvećen je domaćoj premijeri duboko emotivnog ostvarenja pod nazivom „Nu.Mu.Zu“, nedavno preminulog gruzijskog kompozitora Gije Kančelija i prijatelja Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije. „Nu.Mu.Zu“ znači „Ne znam“ na sumerskom, a ovim delom Kančeli iskazuje nadu u svet bez nasilјa. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.