Naslovna » BG špijun » Dva projekta Madlenianuma na proslavi vrednog jubileja: 50 godina Doma kulture Čačak
Opera i teatar Madlenianum u DK Čačak (foto: Zoran Škrbić)
Opera i teatar Madlenianum u DK Čačak (foto: Zoran Škrbić)

Dva projekta Madlenianuma na proslavi vrednog jubileja: 50 godina Doma kulture Čačak

Dom kulture Čačak obeležiće u petak, 3. decembra 2021. godine, značajan i pomena vredan jubilej – pedeset godina postojanja.

Za tu priliku izabrani su programi Opere i teatra Madlenianum da uveličaju ovu proslavu.

U prepodnevnim časovima Madlenianum će izvesti delove svog koncerta-igrokaza „Svetlosti pozornice“, dramaturga Igora Vajdliha i reditelja Roberta Boškovića, u kome će nastupiti zvezde Madlenianuma: sopran Branislava Podrumac i tenor Dimitrije Cincar-Kostić, uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića i gudački kvartet Habanera.

U večernjim časovima, pred čačanskom publikom biće izvedena jedna od poslednjih premijera ovog beogradskog teatra – melodrama „Da krenemo ispočetka“, najigranijeg i najprevođenijeg francuskog autora, Erik-Emanuela Šmita, u prevodu Nikole Bjelića i režiji Andre-Ade Lazić.

Ova topla priča o šezdesetogodišnjaku, uspešnom naučniku i Nobelovcu koji se vraća u svoju staru kući i tamo zatiče sebe iz mladosti u danu koji je bio presudan za neke važne životne odluke je već pobrala pozitivne kritike publike i kritičara.

Opera i teatar Madlenianum u DK Čačak (foto: Vukica Mikača)
Foto: Vukica Mikača

Prošlost i sadašnjost se susreću, Aleksandar (Slavko Štimac), tj. Saša (Ljubomir Bulajić) se pita da li je dobro odabrao. U ulogama žena koje su bile bitne za ovu odluku su: Branka Petrić, Lana Karaklajić, Tamara Aleksić, Nadežda Jakovljević i Natalija Vlahović.

Ada je okupila proverenu ekipu bliskih saradnika: dramaturga Draganu Bošković, scenografa Nikolu Nikolića, kostimografa Jelenu Stokuću, kompozitora Andriju Pavlovića, Ivica Klemenc je saradnik za scenski pokret, dok je Milica Janketić radila scenski govor, a Srđan Jovanović je dizajner svetla.

Da li je čovek slobodan da sam pravi izbore, ili mu sudbina nameće put kojim će ići? Koliko nas protok vremena i iskustvo, koje nam je dato menja? Da li bismo mogli da utičemo na njegov tok i posledice naših izbora, pitanja su koja razmatra ovaj komad.

Dom kulture Čačak, kao centar kulturnih događanja, čvrsto je ukorenjen u sveukupni društveni i privredni život grada, Dom kulture je prethodnih pola veka u velikoj meri bio inicijator i kreator kulturnih navika Čačana.

Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju, autorskom delu iz 1970. godine zagrebačkog arhitekte Luja Šverera. Kao svojevrsni medijator na polju kulture, Dom kulture je od početka rada do danas, prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, tribine, predavanja i druge oblike muzičko-scenskih delatnosti. (danubeogradu.rs)