Naslovna » Izlasci » Film » Kombank dvorana: Sala srpskog filma – „Neočekivani naratori“
Kombank dvorana: Sala srpskog filma - "Neočekivani naratori": Neposlušni (detalj sa plakata)
Kombank dvorana: Sala srpskog filma - "Neočekivani naratori": Neposlušni (detalj sa plakata)

Kombank dvorana: Sala srpskog filma – „Neočekivani naratori“

Od 9. do 23. decembra 2021. u okviru programa „Sala srpskog filma“ u Kombank dvorani na repertoaru će se naći filmovi u selekciji „Neočekivani naratori“.

Selektor Filip Gajić, član portala filmske kritike i eseja Filmoskopija izabrao je sledeće filmove: „Slatko od ništa“ Borisa Mitića, „Neposlušni“ Mine Đukić, „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr-a, kao i film „Ako ikada jedne noći bilo kad“ Deana Radovanovića.

Selekciju „Neočekivani naratori“ Grujić zasniva na filmovima koji se izdvajaju po inovativnosti u umetničkom izrazu, kao i hrabrosti da se zađe u polje eksperimenta. Radi se o filmovima „osobene estetike koji na nežan ali i pronicljiv način pričaju priče o mladosti, usamljenosti, strahovima, i na kraju, društvu u celini; ipak, u ovoj selekciji spajaju ih neočekivani naratori izabrani od autora da pričaju njihove priče – od Igija Popa u filmu ‘Slatko od ništa’ do Minje Subote u filmu ‘Neposlušni’, objašnjava Grujić.

U terminu od 15.30 možete pogledati film „Slatko od Ništa“ reditelja Borisa Mitića, satiričnu dokumentarnu rapsodiju u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega zabeležila su 62 snimatelja u 70 zemalja. Mitićev film je imao premijeru u Lokarnu, nakon čega je prikazan na preko 80 festivala (IDFA, Moskva, Šangaj), 10 art bijenala (Ženeva, Miami, Buenos Aires) i osam evropskih TV stanica.

U terminu od 17.20 možete pogledati kratkometražni animirani film „Rabbitland“ i kratkometražni igrani film „Ako ikada jedne noći bilo kad„. Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland“ je inspirisan životom u Srbiji devedesetih i kroz crnohumornu priču o zečevima bez mozga koji provode dane glasajući na izborima, predstavlja brutalnu sliku savremenog društva i preispituje neke od njegovih centralnih tema, kao što su sloboda govora, lični i kolektivni identitet, kao i modeli uspostavljanja normalne svakodnevnice u stanju društvenog kolapsa.

Rabbitland (foto: promo)
Rabbitland (foto: promo)

„Rabbitland“ je nagrađen na 63. Festivalu u Berlinu – Berlinale nagradom „Kristalni medved“, a potom je prikazan na više od sto festivala širom sveta gde je osvojio mnoge značajne nagrade.

U istom terminu možete pogledati i kratkometražni igrani film „Ako ikada jedne noći bilo kad“ reditelja Deana Radovanovića. Priča prati slučajni susret troje stranaca na magistralnom putu, tokom jedne noći. Njihove misli naviru između nekoliko reči koje razmene, tačno kada se svako od njih suočava sa odlukom: kako i kuda dalje.

U terminu od 18.00 možete pogledati debitantsko ostvarenje scenaristkinje i rediteljke Mine Đukić „Neposlušni“ koje je svetsku premijeru imalo na takmičarskom programu na Sandens festivalu (Sundance Film Festival) 2014. godine. Ovo ostvarenje prati dvoje mladih ljudi na putu odrastanja u malom vojvođanskom mestu. Leni i Lazar su bliski prijatelji iz detinjstva. Kada se ponovo sretnu, odlučuju da krenu na nasumično putovanje biciklima i to po predelima detinjstva, u pokušaju da otkriju novo značenje njihovog odnosa. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.