Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Džulija Donaldson – Gužva na metli
Kreativni centar: Džulija Donaldson - Gužva na metli
Kreativni centar: Džulija Donaldson - Gužva na metli

Kreativni centar: Džulija Donaldson – Gužva na metli

U izdanju Kreativnog centra objavljena je Gužva na metli, nova slikovnica Džulije Donaldson, najpopularnije britanske autorke dečjih knjiga.

Gužva na metli je priča o ljubaznoj veštici i njenoj mački koje veselo lete nebom iznad šuma, reka i planina na svojoj metli sve dok olujni vetar ne odnese veštičin šešir, mašnu s kose i čarobni štapić. Srećom, pas, ptica i žabac pronalaze izgubljene stvari, a sve što žele zauzvrat jeste vožnja na metli.

Njih troje se penju na metlu jedno za drugim, ali se ona na kraju pod njihovom težinom prepolovi. Šta je na kraju bilo sa slomljenom drškom od metle? Šta će se desiti kada veštica i njeni drugari padnu u močvaru i sretnu gladnog zmaja?

Kao i uvek kod Džulije Donaldson, čitaoce očekuje uzbudljiva, smešno-strašna priča u stihovima, sa srećnim završetkom!

Gužva na metli je prevedena na 22 jezika i osvojila je šest nagrada. Prema ovoj slikovnici snimljen je animirani film, koji je 2013. godine bio nominovan za Oskara za najbolji kratki animirani film (Džilijan Anderson je dala glas veštici, a Dejvid Valijams žapcu).

Autorka ove nesvakidašnje priče je Džulija Donaldson (1948), najpopularnija spisateljica dečjih knjiga u Velikoj Britaniji. Prva knjiga joj je objavljena kada je imala više od 40 godina i ubrzo je postala pisac čije su knjige već skoro trideset godina u samom vrhu lista najprodavanijih knjiga za decu širom sveta.

Napisala je više od 200 knjiga, uglavnom slikovnica, ali je pisala i poeziju, igrokaze i romane za mlađe osnovce. Mnoge od njenih knjiga već se smatraju klasicima dečje književnosti.

Ona je autorka planetarno omiljenog lika po imenu Gruffalo, kod nas nazvanog Grozon. Slikovnica Grozon prevedena je na više od 70 jezika i prodata u preko trinaest miliona primeraka.

Bibliotekari iz Velike Britanije izabrali su ovu knjigu za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena, a po motivima te priče BBC je napravio i animirani film.

Knjigu Gužva na metli ilustrovao je Aksel Šefler, illustrator s kojim Džulija Donaldson sarađuje više od 25 godina. Čitaocima u Srbiji poznat je po ilustracijama slikovnica Grozon, Grozonovo dete, Zbunjeno majmunče i Prutko.

O procesu ilustrovanja slikovnice Gužva na metli Aksel Šefler kaže:

„Hteo sam da isprobam drugačiji papir i boju, ali sam na kraju to uradio na isti način kao i uvek. Bio sam blizu očaja dok sam crtao olujno nebo… prvu ilustraciju sam radio devet puta! Boje jednostavno nisu izgledale onako kako sam želeo. Takođe, Džulija je htela da veštica izgleda potpuno drugačije i da bude mlađa, ali se na kraju složila s mojom verzijom – da ima veliku bradu i bradavicu (ali ovaj put ne otrovnu ili zelenu) na nosu koji je u obliku krastavca.“

Svake večeri milioni dece širom sveta čitaju ili slušaju neku od priča Džulije Donaldson. O uspehu njenih knjiga svedoči i činjenica da se u Velikoj Britaniji otprilike na svakih 11 sekundi proda jedna njena knjiga. Između 2010. i 2019. godine u Velikoj Britaniji prodato je više od dvadeset sedam miliona knjiga Džulije Donaldson, što je, prema poznatom istraživanju tržišta knjiga, čini autorkom s najvećim brojem prodatih knjiga u protekloj deceniji.

U izdanju Kreativnog centra do sada je objavljeno devet knjiga Džulije Donaldson, a u planu je još nekoliko novih naslova koji će biti objavljeni tokom naredne dve godine.