Naslovna » Izlasci » Festivali » Najkraći dan: Upadni u poslednji kadar!
Najkraći dan: Upadni u poslednji kadar!
Najkraći dan: Upadni u poslednji kadar!

Najkraći dan: Upadni u poslednji kadar!

Najkraći dan – festival posvećen kratkometražnom filmu održaće se po osmi put u organizaciji udruženja Filmkultura pod sloganom Upadni u poslednji kadar.

Ovaj festival svojim raznovrsnim programima donosi rekapitulaciju najznačajnijih događaja u svetu kraktkog filma tokom prethodne godine, te predstavlja izvrsnu poslednju priliku u godini da publika pogleda najsmelija kratkometražna ostvarenja mladih filmskih autora širom Srbije i cele Evrope.

Tradicionalno, Najkraći dan se održava 21. decembra u sklopu obeležavanja Svetskog dana kratkog filma, dok će ove godine njegovo izdanje biti produženo na čak tri dana, tokom kojih će publika biti u prilici da pogleda više od 40 kratkometražnih ostvarenja na dve lokacije u Beogradu.

U nedelju i ponedeljak, 19. i 20. decembra 2021. od 18.00, u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazano ukupno 16 kratkih ostvarenja Evropske filmske akademije.

Među njima se nalazi i dobitnik ovogodišnje Evropske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film „My Uncle Tudor“, filmske scenaristkinje i rediteljke Olge Lucovnicove, koja trenutno gradi svoju karijeru u Belgiji.

Pored ovog ostvarenja, po rečima ovogodišnjeg umetničkog tima festivala, Nađe Petrović i Nikole Stojanovića, čitava EFA selekcija sačinjena je od filmova koji su inovativni i po svojoj formi i sadržaju. Ovi mladi filmski autori, koji iza sebe već sada imaju impozantne uspehe, kao i veliki broj nagrada sa filmskih festivala širom sveta, birali su selekciju imajući u vidu da svaki od filmova nosi sa sobom nešto autentično, te širi gledaocu spektar mogućnosti u filmskom izražavanju.

Repertoar festivala Najkraći dan čini i 16 studentskih i 11 amaterskih filmova, koji će tradicionalno biti prikazani 21. decembra od 15.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Od rekordnog broja prijavljenih ostvarenja selektorski tim odabrao je filmove studenata i filmskih entuzijasta iz sedam zemalja regiona: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Grčke.

U fokusu ovih selekcija nalaze se filmovi svežih i hrabih mladih glasova iz regiona, koji na inovativan način, poigravajući se sa filmskim jezikom, tumače svet oko sebe i suočavaju se sa nesvakidašnjim i gorućim društvenim temama. Nakon projekcije filmova u Dvorani KCB biće održana i svečana ceremonija dodele nagrada najboljim filmovima u ove dve takmičarske kategorije.

Svi programi u Dvorani kulturnog centra Beograda su besplatni, dok će se dnevna ulaznica za program u Jugoslovenskoj kinoteci naplaćivati po ceni od 200 dinara.

Više informacija o programima festivala možete pronaći na Facebook stranici festivala.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.