Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Novi Beograd: Nova zelena zona za parkiranje u blokovima 19a, 21, 22 i 23

Novi Beograd: Nova zelena zona za parkiranje u blokovima 19a, 21, 22 i 23

Od ponedeljka, 27. decembra 2021, na Novom Beogradu uspostavlja se nova zelena zona za parkiranje u blokovima 19a, 21, 22 i 23.

Na osnovu izmena i dopuna Rešenja o opštim parkiralištima Sekretarijata za saobraćaj i na inicijativu građana, JKP „Parking servis“ je obeležio oko 2.000 parking mesta, koja se nalaze u blokovima 21 i 22, koja su do sada bila u plavoj zoni. Od ponedeljka zelenoj zoni pripadaće i blokovi 19a i 23, koji do sada nisu bili obuhvaćeni zonskim sistemom parkiranja.

Kontrola naplate parkiranja na oko 1.300 parking mesta na novoobeleženim mestima u blokovima 19a i 23 počeće 10. januara sledeće godine, kako bi se stanari i posetioci upoznali s novim sistemom.

Zone se proširuju na inicijativu stanara pomenutih blokova, koji zbog velikog broja posetilaca nisu mogli da pronađu slobodno parking mesto unutar blokova. JKP „Parking servis“ će blagovremeno obavestiti sve stanovnike i posetioce da će se kontrola i naplata parkiranja obavljati radnim danima od 7.00 do 21.00 i subotom od 7.00 do 14.00.

Parkiranje je vremenski ograničeno na 180 minuta, uz mogućnost da se po isteku trećeg plaćenog sata doplati još jedan sat parkiranja. Cena sata parkiranja u zelenoj zoni je 41 dinar, dok je cena produženog sata parkiranja 140 dinara.

Vozači mogu parkiranje platiti slanjem SMS poruke na broj 9113, putem aplikacije za pametne telefone ili kupovinom elektronske parking karte na kioscima. Mesečna povlašćena parking karta za stanare je 457 dinara, dok je za osobe sa invaliditetom besplatna.

Stanari, koji imaju prijavljeno prebivalište u ulicama koje pripadaju blokovima 19a, 21, 22 i 23, a poseduju automobil na svoje ime, imaju pravo na povlašćenu parking kartu (ePPK). Mesečnu kartu mogu kupiti u poslovnicama Korisničkog servisa „Parking servisa“, ali i putem elektronskog šaltera www.eparking.rs.

Ukoliko korisnik ne plati parkiranje na jedan od ponuđenih načina ili mu istekne plaćeno vreme parkiranja, dobiće elektronski nalog za plaćanje dnevne parking karte, koja važi naredna 24 časa od momenta izdavanja. Korisnik ostvaruje 50 odsto popusta ukoliko nalog plati u roku od osam dana od dana izdavanja.

Uvođenjem zonskog sistema parkiranja i kontrole parkiranja i u ovom delu Novog Beograda će biti uveden komunalni red u oblasti parkiranja, a stanarima će biti omogućeno lakše parkiranje, zaključuje se u saopštenju „Parking servisa“.

Nova zelena zona – reakcije

Diplomirani saobraćajni inženjer Dalibor Lazović za Direktno ne veruje da su zelenu zonu tražili stanari pomenutih blokova:

„Ako i poverujemo da su postojale masovne peticije građana da se ranije uvede Plava zona, ko može da poveruje da su ti isti stanari tih blokova sada pisali peticije da im se uvede skuplja i vremenski kraća Zelena zona?!

A još veći problem je što sada veći broj stanara s adresom u pomenutim blokovima koji imaju automobile kupljene na lizing ili službene automobile, iste više ne mogu da parkiraju tu gde žive. Jer iz samo JKP Parking servisu poznatih razloga, oni već godinama ne izdaju takve povlašćene stanarske parking karte, čime su stanari oštećeni bez razloga, a pravilo nije bilo takvo pre nekoliko godina.

… parking zone se šire i šire, bez smisla, bez stručnih analiza, fantomski preko noći, a na ‘korist’ građana Beograda…“

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

3 komentari

  1. Sta je sa parkiranjem na ulici u medjublokovskom prostoru bloka 21 kojim posetioci bloka zagradjuju vozila na parkingu.To niko ne kontroliše. Parking se naplacuje a ne osigurava se izlaz vozila sa parkinga. U bloku 21 je haos i dalje..

  2. Radim u bloku 19a,dolazim svojim kolima na posao.Zasto je zelena zona a ne plava?Bulevar Djindjica je blizi gradu a 19a dalje.Sta da rade ljudi koji dolaze na posao u blok 19a iz Borce,Jajinaca,Resnika itd svojim kolima?

  3. Stanar sam 21 bloka i ovo je sramota. Naplaćuji nam naš parking! Koji su to stanari trazili? U mojoj zgradi nijedan. Naplacuju nam kazne ispred sopstvene zgrade a i kada je platimo nemamo gde da parkiramo.