Naslovna » Izlasci » Akcije » Novi protesti i blokade u subotu, 11. decembra 2021.
Protesti i blokade u Beogradu: 4. decembar 2021; Novi Beograd (foto: DuB)
Protesti i blokade u Beogradu: 4. decembar 2021; Novi Beograd (foto: DuB)

Novi protesti i blokade u subotu, 11. decembra 2021.

U Beogradu i drugim gradovima širom Srbije najavljeni su novi protesti, šetnje, okupljanja građana i blokade u subotu, 11. decembra 2021. od 14.00.

Ekološki pokreti, inicijative, studenti i grupe građana najavljuju okupljanja iz različitih pobuda, a najvažnije su: protesti protiv ekološki štetnih projekata u Srbiji („Jadar“ na prvom mestu), protiv zagađenja vazduha, za povlačenje zakona o eksproprijaciji i za izmene zakona o referendumu.

Svi naglašavaju da ne žele sukobe, već mirne i dostojanstvene skupove.

Beograd, 10. decembar 2021. – Savez ekoloških organizacija Srbije saopštio je da konačnim ostvarenjem svog cilja smatra obustavljanje svih istraživanja i zabranu eksploatacije rudnih bogatstava, prevashodno rude litijuma, od strane inostranih kompanija na teritoriji Srbije i dodao da nastavlja sa protestima različitih oblika i blokadama.

Ekološki ustanak – nove blokade

Aktivisti Ekološkog ustanka saopštili su da protesti neće biti zaustavljeni ako predsednik Aleksandar Vučić ispuni dva osnovna zahteva, već da će „ukoliko Skupština grada Loznice, na sednici koja mora biti održana najkasnije do 15. decembra 2021, ne donese odluku o brisanju projekta ‘Jadar’ iz prostornog plana“, pozvati građane na nastavak protesta i blokade puteva sve do ispunjenja konačnog cilja, a to je „proterivanje Rio Tinta iz Srbije“.

Iz ove inicijative tvrde da je 4. decembra u blokadama učestvovalo oko 136.000 ljudi, na šezdesetak lokacija u Srbiji.

ZANIMLJIVA NAJAVA PROTESTA I BLOKADA: POGLEDAJ VIDEO!

Blokade - 11. 12. 2021.
Blokade – 11. 12. 2021.
Protesti i blokade u Beogradu: 4. decembar 2021; Zrenjaninski put (foto: DuB)
Protesti i blokade u Beogradu: 4. decembar 2021; Zrenjaninski put (foto: DuB)

U Beogradu će glavno okupljanje biti ispred Sava centra (ulaz iz Ulice Milentija Popovića) u 13.00, da bi građani blokirali Autoput E75 u subotu, 11. decembra od 14.00. Kao i prošle subote,

Ekološki ustanak zahteva da se u dolini Jadra „zakonom trajno spreči zločinački projekat eksploatacije litijuma“. „Predlogom Zakona o zabrani obavljanja rudarske delatnosti na području Jadra zauvek bi se otklonila opasnost da se zarad interesa stranih kompanija i onih koji su na vlasti uništavaju voda, vazduh i najplodnija zemlja, a da se ljudi koji nas hrane teraju sa svojih njiva. Naš cilj je da dolina Jadra postane zaštićeni region ‘zdrave hrane'“, navode iz Ekološkog ustanka.

Za subotu, 11. decembar 2021, meteorolozi najavljuju kišu i susnežicu i samo 4 stepena Celzijusova, pa se preporučuje višeslojno oblačenje, kape, šalovi, rukavice i – kišobrani.

Studenti: Ustanak za opstanak

Beogradski studenti su najavili proteste u Studenjaku i na platou ispred Filozofskog fakulteta, u subotu, 11. decembra od 12.00 (naglašeno je da svako ponese indeks).

Oni pozivaju građane da im se pridruže u „Ustanku za opstanak“.

ZRAK

ZRAK iz Zrenjanina, povodom napada na njihovog aktivistu i snimatelja Nezavisnog društva novinara Vojvodine Vladimira Špera (poprskan biber sprejom u Novom Sadu, 4. decembra), objavio je, između ostalog, i ovo:

„ZRAK osuđuje svaki vid nasilja na protestima koji su se održali proteklog vikenda. (…) Aktivnosti ZRAK-a neće stati uprkos spremnim grupama koje čekaju odobrenje da krenu u kompromitaciju mirnih građanskih protesta.

Znamo da su drvene palice spremne. Provokatori(ke) će biti dočekani mirno i dostojanstveno kao i do sada. Mi ohrabrujemo sve građane i građanke da u skladu sa zakonom i sledeće subote iskažu svoje nezadovoljstvo promenama Zakona o referendum i eksproprijaciji. Od policije zahtevamo da obezbedi sigurnost svih učesnika na protestu.“

(danubeogradu.rs)