Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Novogodišnji koncert u Istorijskom muzeju Srbije
Novogodišnji koncert u Istorijskom muzeju Srbije
Novogodišnji koncert u Istorijskom muzeju Srbije

Novogodišnji koncert u Istorijskom muzeju Srbije

Novogodišnji koncert u čast profesorke Olivere Đurđević biće održan u Istorijskom muzeju Srbije, u utorak, 28. decembra 2021. od 19.00.

U galeriji muzeja, IMS i Udruženje „Unica Art“ organizuju ovaj događaj u čast profesorke Olivere Đurđević koja je rođena na Božić 1928, a preminula pre petnaest godina. Bila je prva jugoslovenska čembalistkinja, istaknuta pijanistkinja i predagoški radnik, čijim zalaganjem je predmet čembalo i uveden u nastavu Fakulteta muzičkih umetnosti.

Tokom karijere zabeležila je brojne koncerte u zemlji i inostranstvu, a za svoj rad je dobila više značajnih nagrada i priznanja (Oktobarska nagrada, Sedmojulska nagrada i druge).

U znak sećanja na profesorku Đurđević, njeno ime nose nagrada Fakulteta muzičkih umetnosti za najbolje studente u oblasti kamerne muzike i međunarodno takmičenje kamerne muzike za učenike muzičkih škola.

Na koncertu će nastupiti brojni bivši učenici profesorke Đurđević iz zemlje i inostranstva: Radmila Dinić, Nina Petrović, Aleksandar Hadžijevski, Marija Sabljić, Milica Sabljić, Anđela Jovićević, Ružica Gojković, Goran Marinković, Jelena Šarenac, Jasmina Živić, Đorđe Milošević, Bojan Pešić, Milutin Jocić, Jana Janićijević, Veljko Brankovan, Balint Baranji i Andrea Nikolić.

Na programu su dela Marinkovića, De Falje, Ćiardija, Berbera, Satija, Von Vebera, Lija i Pulanka.

Muzički program će upotpuniti Dana Stojiljković čitanjem stihova pesme „Potonulo“ Ive Andrića, koju je profesorka Đurđević veoma volela.

Zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/8581-296, jer je zbog epidemioloških mera ograničen broj posetilaca. Rezervacije se primaju svakog dana, osim ponedeljka, od 12.00 do 19.00.

Cena karte iznosi 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije“.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu ili Facebook strani Istorijskog muzeja Srbije već u sredu, 29. decembra od 19.00. (danubeogradu.rs)