Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » NUNS: Ugrožena bezbednost novinara u Srbiji

NUNS: Ugrožena bezbednost novinara u Srbiji

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava bojazan za bezbednost novinara jer su pripadnici MUP-a vršili pritisak i zastrašivanje.

Kako navode, tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva policajci su išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izveštavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije.

U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta koji su zakazani širom Srbije.

U daljem saopštenju NUNS-a piše:

„Nakon što je prošle subote novinarku Vranje News-a Milenu Dimić, MUP pozvao na informativni razgovor pa je potom popustili kući uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je u policiju pozvana greškom (postoji službena beleška o tome), pripadnici vranjske policije pojavili su se ponovo rano jutros na vratima privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News. Novinarki su potom preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je za subotu u 13.45 zakazan u Vranju i da ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu.

Takođe, policijska patrola iz Jagodine došla je jutros u prostorije portala ‘Central Media’ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas ne ide na blokadu puteva.

Podsećamo da je juče u ime NUNS-a i NDNV-a upućen apel policiji da uradi sve što je u svojoj moći da zaštiti novinare, poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.

Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični. Gore navedenim incidentima policija ili barem jedan njen deo je pokazao da ne razume ulogu novinarske profesije.

Ovim potezima se samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apelujemo na pripadnike MUP-a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite“.

Pretnje novinarima N1

Televizija N1 dobila je pretnje upućene zaposlenima i njihovim porodicama u petak, 3. decembra, uoči protesta koji su najavljeni širom zemlje u subotu.

Dobili su pretnje putem tvitera i imejla. Objavom na Tviteru korisnik @JerinaOpicena pozvala je ljude da provale u studije N1, zaustave emitovanje bez ikakvog nasilja i izbace osoblje N1.

„U subotu kada @N1infoBG počne sa huškanjem na bratoubilački rat, upasti na @N1infoBG prekinuti program, ne vršiti nasilje, sve ih isterati na ulicu. Ne može niko ilegalno poslovati u Srbiji, propagirati fašizam, pozivati na građanski rat. Ako država ne reagujemo #Mi333 hoćemo“.

Druga pretnja stigla je na redakcijski imejl od čoveka koji se predstavio kao Simo Perić.

„Moje podatke imate. Nije lažni profil. Želim reći da sutra ne plačete šta se dogodilo ili šta se vašim bližnjim dogodilo. VI , baš VI , N1 ste uzrok , povod i bićete žrtve. Ne vjerujete?“.

Predsednik NUNS-a, Željko Bodrožić rekao je da „kampanja protiv ove televizije traje godinama“.

„Ovakve pretnje su posledica uzavrele atmosfere u društvu. O tome svedoči i podatak da su kolege sa televizije N1 i tokom ove noći dobijale nove pretnje i pritiske“, rekao je Bodrožić.

Ovo nije prvi put da je televizija N1 napadnuta.

Članstvo NUNS-a zahteva da se ispitaju navedeni incidenti pripadnika MUP-a i da se o rezultatima izvesti javnost, novinarska i medijska udruženja.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.