Naslovna » Izlasci » Festivali » Peti Međunarodni festival devete umetnosti „Strip kaiš“
Peti Međunarodni festival devete umetnosti "Strip kaiš"
Peti Međunarodni festival devete umetnosti "Strip kaiš"

Peti Međunarodni festival devete umetnosti „Strip kaiš“

Međunarodni festival devete umetnosti „Strip kaiš“ u Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB) biće održan od 21. decembra 2021. do 13. januara 2022.

Organizator je DKCB u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije i Centrom za umetnost stripa.

Peti Strip kaiš je okupio pojedince, škole, dečje likovne ateljee, dečje kulturne centre i slične dečje ustanove i asocijacije iz celog sveta. Pravo učešća su imala deca i mladi od pet do 18 godina. Stiglo je više od 1850 radova iz Zambije, Gambije, Kenije, Rumunije, Italije, Ukrajine, Belorusije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

„U okviru Međunarodnog konkursa, opredelili smo se za najjednostavniju formu – strip kaiš, želeći da podstaknemo decu i mlade da svoje zamišljene priče predstave kroz nekoliko sukcesivno povezanih prizora. Žiri je davao prednost onim radovima koji su posedovali originalan jezik, dobru izražajnu tehniku i interesantnu priču“ – ističe Lidija Seničar, urednica festivala.

Članovi stručnog žirija – Nikola Kostandinović, poznati strip autor i grafički dizajner, Filip Stanković, strip autor, pedagog i Zoran Stefanović, pisac, istoričar kulture, upravnik Centra za umetnost stripa Udruženja stripovskih umetnika Srbije . istakli su da su ovogodišnji konkurs obeležili raznolikost, jedinstven izraz i učešće mladih autora širom sveta koji, bez obzira na poreklo, dele optimizam i želju za inovacijom.

Peti „Strip kaiš“ – program

Utorak, 21. decembar 2021. (18.00)

 • Otvaranje izložbe selektovanih radova Međunarodnog konkursa – „Strip kaiš“ 2021. (dodela nagrada i razgovor sa članovima žirija)
 • „U zemlji sanjaliji“ mini festival za posetioce izložbe u čast sanjanja, stripova i Malog Nema
 • Razgovaramo, stvaramo i budni sanjamo sa Tamarom Lujak, Zoranom Stefanovićem i Lidijom Seničar
 • Kreativna radionica o snovima u stripu „Pripovedanje“ i primeri animiranih filmova za decu i od dece u saradnji sa međunarodnim festivalom MultiMost Fest

Subota, 25. decembar 2021. (10.00-12.00)

 • Kako nastaje karikatura? – tradicionalna praktično-teorijska radionica uz prisustvo mladih ilustratora i karikaturista, drži Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog. Radionica je prilagođena deci i mladima.

Utorak, sreda i četvrtak, 28, 29. i 30. decembar 2021. (12.00-14.00)

 • Radionice animacije „Oživimo naše junake“
  Učesnici radionice imaju mogućnost da se upoznaju sa osnovnim tehnikama filma i pojmom „animacija“! Autor: Marija Milanović Lazarevski, rediteljka animiranog filma

Sreda, 29. decembar 2021.

 • 16.00… Godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS)
 • 18.00… Otvaranje godišnje izložbe Udruženja stripskih umetnika Srbije i pratećih izložbi „Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji“ selektora Zdravka Zupana i „Zagor iz našeg sokaka“ (V) selektora Svetozara Anđela

Ponedeljak, 10. januar – četvrtak, 13. januar 2022. (12.00-15.00)

 • Mini festivali za decu i mlade
  Promocije, tribine, virtuelna izložba na sajtu USUS i projekcija kraćih filmova u Galeriji DKCB u organizaciji Udruženja stripskih umetnika Srbije:
  – Mini festival „Gašin sabor, festival humoristično-karikaturalnog i porodičnog stripa“
  – Mini festival „Striposlavija: Susreti u slavu slovenskog stripa“
  – Mini festival „Azija, slika koja pripoveda: Azijski strip i animacija“
  – „Junak od hiljadu oblačića – strip kao monomitsko putovanje kroz sopstveni život“, obrazovno-zabavno predavanje za srednjoškolce i studente

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.