Naslovna » Izlasci » Izložbe » Peto Balkansko arhitektonsko bijenale
Peto Balkansko arhitektonsko bijenale (foto: Oksana Skendžić)
Peto Balkansko arhitektonsko bijenale (foto: Oksana Skendžić)

Peto Balkansko arhitektonsko bijenale

Peto Balkansko arhitektonsko bijenale održaće se u periodu od 8. do 16. decembra 2021. godine u Bioskopu Balkan (Braće Jugovića 16).

Na Bijenalu (BAB) je ove godine izloženo preko 350 radova autora iz cele Balkanske regije.

Cilj Balkanskog arhitektonskog bijenala od osnivanja je da okupi i umreži istaknute autore iz srodnih oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna iz različitih, ali regionalno povezanih sredina. Svrha ove međunarodne manifestacije jeste da prikaže i promoviše primere dobre prakse, ali i da pokrene diskusiju na najvažnije teme od interesa za privredu i struku.

Tema 5. BAB-a 21 je „Iconic Nomad in Global Village“. Zemlja-domaćin je Hrvatska.

Selekciju radova, autora i predavača iz Hrvatske odabrao je komesar prof. Saša Begović (3LHD). Radove iz drugih zemalja odabrali su komesari Sonja Radović Jelovac (Crna Gora), Igor Kuvač (Bosna i Hercegovina), Mihajlo Zinoski (Severna Makedonija), Florian Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanu (Rumunija) i Ana Kreč (Slovenija).

Bioskop Balkan je i ove godine dom balkanskih arhitekata i dizajnera koji se predstavljaju kroz pet izlagačkih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizovani projekti, dizajn enterijera i dizajn nameštaja.

U sklopu ovogodišnje BAB izložbe prikazani su i radovi sa Međunarodnog arhitektonskog konkursa „ArXellence 2“ koji je realizovala kompanija Alumil u saradnji sa Međunarodnom unijom arhitekata (UIA), a sprovodio se u bliskoj saradnji sa ICC savetom UIA po standardima UNESCO-a za arhitektonske konkurse.

Pored glavne izložbe, planirani su i sledeći prateći događaji: Međunarodna naučna konferencija „Global Village: Shelter for Resilient Living“, predavanja hrvatskih i srpskih arhitekata i dizajnera, izložba sa panel diskusijom „Brutalizam na Balkanu – Zaštita i rekonstrukcija“, i izložba sa stručnom konferencijom „Savremeni stan u Beogradu“. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.