Naslovna » Blog » Akcije i reakcije » Šta su poznati rekli o hit romanu „Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije“
Hit roman Nemanje Nikolića: "Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije"
Hit roman Nemanje Nikolića: "Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije"

Šta su poznati rekli o hit romanu „Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije“

Roman „Udruženje građana protiv svih ili klišei moderne Srbije“ Nemanje Nikolića prvo je izdanje Dana u Beogradu i od nedavno je u prodaji.

Knjiga može da se kupi u Delfi, Laguna, Makart i Vulkan knjižarama.

Pitka, zabavna i sasvim urnebesna priča prati grupu gubitnika sa Novog Beograda koji nisu mogli ni da pretpostave koliko će dramatične biti posledice njihovih nepromišljenih postupaka.

Kako bi se domogli para, koje su im očajno potrebne, sitni diler marihuane, depresivni doktor bez posla i bivša studentkinja književnosti osnivaju udruženje građana. Ali, ubrzo će se, na njihovo zaprepašćenje, umešati i neplanirani akteri – službe bezbednosti, svetski narko karteli i političari koji će pokušati da ostvare svoje mračne ciljeve.

Saznaćete da li će naši junaci sa Novog Beograda uspeti da spasu žive glave ili će ceo svet nestati u nuklearnom ratu.

Prenosimo i utiske poznatih posle čitanja knjige…

Radovan Nastić, autor

„Kada vas uhvati gastarbajterski mod – dolaskom u otadžbinu, dohvatite se onoga što najbolje razumete i čime se bavite. Knjiga. I sam pišem. U tri meseca boravka u Beogradu, pročitah podosta zapisa ex-Yu autora mlađe generacije. Za mnoge sam čuo iz urbanih blaziranih priča. Pročitao sam ih i dobio blazirane urbane priče. Toliko pretenciozno i ‘intelektualno’ da pomislih da sam holivudski otupeo.

Onda sam uzeo knjigu Nemanje Nikolića i proveo dve lepe večeri uz srpski ‘Shutter Island’, samo što je ostrvo iz knjige postojeće, ima granice, himnu i zastavu, a pacijenti su naši sugrađani, ljudi koji normalno funkcionišu i obavljaju svakodnevne aktivnosti.

To je tragikomedija cele priče koja se odvija u knjizi Nemanje Nikolića. Da objektivni posmatrač ispadne pacijent. Bez velikih reči i stranih izraza, bez metafora na pet listova i pokušaja da nam „otvori oči“ svojom istinom, Nemanja je kroz dogodovštine glavnih junaka, njihove osobine i potpuni poremećaj vrednosnog sistema, koji se već 30 godina oblikuje kroz telenovele i rijalitije, opisao mitomansko mesto u kom živi, ljude koji ga okružuju i energiju kojom odiše naš prostor, prostor gde smo rođeni i odrasli.

Pročitajte knjigu. Prepoznaćete mnoge prijatelje i neprijatelje. A verovatno i sebe.“

***

Vesna Zakonović Arežina, autorka i voditeljka

„Nemanja Nikolić je ispričao priču o malom čoveku i velikim istinama sveta u kojem živimo.

Prepoznaćete svoje komšije, rodbinu i prijatelje, situacije sa posla, situacije koje vas okružuju i užasno vas nerviraju što kao takve postoje. Mnogo sam se smejala, oduševljena načinom na koji Nemanja povezuje likove i radnje.

Sve ovo u knjizi se nije desilo, a zapravo se dešava svakoga dana. U svim sferama društva, svuda oko nas, svaki put kad uključite TV. Neću da prepričavam – kupite knjigu i oduševite se sami.“

***

Bojana Karavidić, Korzo

„Braća Koen bi se obradovala ovom scenariju životnog crnohumornog apsurda.“

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.