Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22: Fazil Saj
Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22: Fazil Saj (foto: Marco Borggreve)
Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22: Fazil Saj (foto: Marco Borggreve)

Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22: Fazil Saj

U subotu, 18. decembra 2021. od 20.00, u Kolarcu će nastupiti turski pijanista Fazil Saj, jedan od najoriginalnijih muzičara na svetskoj muzičkoj sceni.

Posle uspešno održanog koncerta pijanista Andreja Korobeinikova i Berija Daglasa, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak serijala Steinway & Sons koncertna sezona 2021/22, zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma
kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Fazil Saj će se predstaviti sa sledećim programom:

  • F. Kupren, Iz četvrte sveske komada za klavsen;
  • K. Debisi, Bergamska svita;
  • M. Ravel, Ogledala;
  • E. Sati, Gnossiennes 1, 2 i 3.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cena ulaznica je 3.000 dinara.

Fazil Saj ukratko…

Fazil Saj (Fazil Say) je prepoznatljiv po senzacionalnoj, uvek drugačijoj, neposrednoj interpretaciji. Za ovog izvrsnog umetnika, kažu da je podjednako odličan pijanista i kompozitor, a da su njegovi koncerti uvek različiti, direktniji, uzbudljiviji, otvoreniji i kao takvi gađaju pravo u srce.

Fazil Saj je rođen 1970. godine u Ankari. Već sa pet godina je počeo da svira klavir. Klavir i kompoziciju je završio na Državnom konzervatorijumu u rodnoj Ankari. Kao stipendista, dalje školovanje i usavršavanje je nastavio u Hochschule u Diseldorfu i na Berlinskom konzervatorijumu. Takođe, redovno je pohađao majstorske kurseve kod Menahema Preslera.

Fazil Saj je 1993. godine, osvojio Prvu nagradu na Evropskom takmičenju mladih koncertnih solista a 1994. godine Prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Mladi koncertni umetnici u Njujorku. Za ove nagrade sam Fazil Saj kaže da su mu otvorile vrata svih vodećih koncertnih sala sveta, na svih pet kontinenata.

„Čovek je potpun, samo uz muziku.“
Fazil Saj

Nastupao je sa svim renomiranim orkestrima i brojnim velikim dirigentima, razvijajući raznovrstan repertoar u rasponu od kompozicija J. S. Baha do „klasika“ Hajdna, Mocarta i Betovena, kao i savremene muzike, uključujući sopstvene kompozicije za klavir.

„Genije“, po rečima francuskog lista „Le Figaro“ je podjednako kompozitor koliko i pijanista.

Svoj prvi komad, Sonatu za klavir, napisao je još 1984. godine, sa četrnaest godina. Njegov stvaralački opus, karakterističan po bogatstvu melodijskih ideja i tema iz narodne muzike Turske i njenih suseda, obuhvata četiri simfonije, dva oratorijuma, razne solističke koncerte i brojna dela za klavir i kamernu muziku.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.