Naslovna » BG servis » Zelenilo-Beograd: U ponudi jelke sa busenom
Jelke sa busenom (foto: JKP "Zelenilo-Beograd" / Ana Štaljonić)
Jelke sa busenom (foto: JKP "Zelenilo-Beograd" / Ana Štaljonić)

Zelenilo-Beograd: U ponudi jelke sa busenom

JKP „Zelenilo-Beograd“ za Novogodišnje i Božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima u Vojvode Stepe 405 i Marije Bursać bb.

Cene „jelke“ sa busenom (picea abies) u zavisnosti od visine su:

  • picea abies, visine 1,0-1,5 m… 2.000 dinara;
  • picea abies, visine 2,5-3,0 m… 4.000 dinara;
  • picea abies, visine veće od 3 m… 5.000 dinara.

JKP „Zelenilo-Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju.

Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih intalacija. Na ovaj način produžava se život četinara ali istovremeno svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika, utiče na povećanje broja stabala u gradu što je neophodno i korisno.

Prilikom kićenja jelke treba da se vodi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina.

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se po mogućstvu redovno orošava, tj. prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata.

Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.