Naslovna » BG svaštara » Književnost » Zepter Book World: Knjige Zlatka Pakovića i Miodraga Ilića
Zepter Book World: Knjige Zlatka Pakovića i Miodraga Ilića
Zepter Book World: Knjige Zlatka Pakovića i Miodraga Ilića

Zepter Book World: Knjige Zlatka Pakovića i Miodraga Ilića

Predstavljamo izdanja izdavačke kuće Zepter Book World – knjige Zlatka Pakovića (Jeretička liturgija) i Miodraga Ilića (Apisova kletva i druge drame).

Zlatko Paković: Jeretička liturgija – deset dramskih komada

„Pred sobom imamo monumentalnu i kompaktnu dramsku građevinu podijeljenu na deset komada, koja iznosi sveobuhvatni katalog ovdašnjih beščašća i detaljno prokazuje kriminalnu i nasilnu prirodu naše svakodnevice.

Ako je Paković, u brehtovskoj maniri, često u svojim komadima izvodio pisca na scenu, moglo bi se reći da je ovdje majstorski uveden režiser u tekst. Rezultat je vrhunska književnost.

Dramsko stvaralaštvo Zlatka Pakovića predstavlja jedinstvenu odu nemirenju sa sudbinom. Izrasla iz takvog stava Jeretička liturgija jedan je od najmoćnijih poziva na neposluh naspisanih na našem jeziku.“
(Iz predgovora Viktora Ivančića)

Zlatko Paković, pisac i pozorišni reditelj, rođen je u Valjevu 1968 godine. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Objavio je preko hiljadu kritičkih testova u dnevnim i nedeljnim novinama na umetničke, kulturne i političke teme. Dobitnik Sterijine nagrade za režiju 2021.

Miodrag Ilić: Apisova kletva i druge drame

„Kao jedan od najuspešnijih učenika velikog teatarskog majstora Josipa Kulundžića, Miodrag Ilić, od studentskih dana na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju pa do danas, istrajno sledi misao uvaženog profesora koja veli da se u drami uspostavlja uzajamni odnos između različitih stanovišta i da je obaveza dramskog pisca da taj odnos provuče kroz pitanja moralne održivosti i odgovornosti.

Deset žanrovski raznovrsnih dramskih tekstova koje je autor odabrao za ovu knjigu, u celosti dokazuje maločas izrečenu tezu. Svaki dramski rukopis predstavlja celovit, zaokružen isečak iz života odabranih dramskih junaka. Drame su nastale u različitim vremenima, pa se, dakle, ne može govoriti o tematsko-žanrovskim ciklusima; uz sve posebnosti koje poseduje u žanru, jeziku, strukturi i formatu, sve njih određuje zajednički imenilac: moralni stav koji pripada današnjem vremenu, ali koji nije u suprotnosti sa osnovnim humanističkim načelima.“
(Iz predgovora Radomira Putnika)

Miodrag Ilić, književnik, dramski pisac i televizijski autor, prozaist, prevodilac, rođen je u Beogradu 1934. Diplomirao je na Filozofskom i Fakultetu dramskih umetnosti. Osnivač je, prvi direktor i glavni urednik Programa za inostranstvo RTS.

Tokom pet decenija napisao je 33 pozorišna komada. Osvojio je ukupno 23 nagrade, među kojima su medalja „Zlatni lav“ Filmskog festivala u Veneciji, „Arena“ u Puli, dve nagrade „Branislav Nušić“ i Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije.

(danubeogradu.rs)