Naslovna » Izlasci » Akcije » Ekološki ustanak: Protest ispred Vlade Srbije (12. januar 2022)
Ekološki ustanak: Protest ispred Vlade Srbije
Ekološki ustanak: Protest ispred Vlade Srbije

Ekološki ustanak: Protest ispred Vlade Srbije (12. januar 2022)

Ekološki ustanak će danas, 12. januara 2022. od 12.00, ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 organizovati novi protest u vezi sa firmom Rio Tinto.

Aktivisti ovog pokreta će tražiti da uđu na sednicu Vlade da bi zatražili poništenja svih dozvola za Rio Tinto, čime bi ova firma zvanično napustila Srbiju.

Po dogovoru sa ekološkim organizacijama iz cele Srbije Ekološki ustanak traži da se ukine Uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“ i da se javnosti pokažu ugovori i ko je i šta potpisao, to jest da se objave na sajtu Vlade Srbije.

Takođe, najavljeno je da će se, ukoliko zahtevi danas ne budu ispunjeni, nastaviti sa blokadama širom Srbije. Jedna od varijanti je i „generalni štrajk“:

– Pozvaćemo sve građane, zaposlene i studente na generalnu obustavu rada u trajanju od sat vremena. Ukoliko se budemo odlučili na ovaj korak, na štrajk će pozvati javne ličnosti, kada ćemo građane obavestiti o tačnom datumu i vremenu početka štrajka – izjavio je za nova.rs aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.

Ranije su najavljene blokade za subotu, 15. januar 2021. od 13.00, kod Sava centra na autoputu (E-75) i na graničnom prelazu Preljina.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.