Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022
Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022
Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022

Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022

U Kombank dvorani, 29. aprila 2022, biće održan festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022. pod sloganom „U novom ruhu“.

Na istom mestu, u nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata“, pre šest decenija održan je prvi festival.

A sada, nakon što je prava za festival i brend, Kombank dvorana otkupila od Udruženja Jazz, zabavne i rok muzike Srbije, čuveni festival će nastaviti da živi u koorganizaciji Radio Televizije Srbije, Color Press Group i Kombank dvorane.

Na festivalu će biti izvedeno 18 novih kompozicija koje će se takmičiti u kategorijama najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija.

Javni konkurs se objavljuje za nove kompozicije zabavne i pop muzike, koje nisu javno izvedene pre festivala, i nisu ranije promovisane, a što podrazumeva: internet i sve platforme na njemu, diskografske kuće, radio i TV stanice, festivali, javna izvođenja u bilo kom obliku i koje će biti prvi put uživo izvedene na festivalu, uz Revijski orkestar RTS-a.

Tekstovi kompozicija, prijavljenih na konkurs, moraju biti na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja. Trajanje kompozicije ne može biti duže od četiri minuta.

Direktor Kombank dvorane, Igor Stanković je, napominjući da će predsednik Umetničkog saveta Beogradskog proleća biti Branko Klašček, istakao i pravila učešća kompozicija na festivalu.

– Umetnički savet se sastoji od pet članova, odluke donosi većinom glasova i imenuje Selekcionu komisiju koju čine tri člana. Selekciona komisija će, od blagovremeno prispelih prijava po raspisanom javnom konkursu, izabrati 18 kompozicija koje će biti izvedene na muzičkom festivalu Beogradsko proleće 2022, rukovodeći se interpretatorskim, muzičkim i umetničkim kvalitetom kompozicija, koje će biti prvi put javno izvedene na Festivalu. Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolju kompoziciju, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolju interpretaciju, od kompozicija koje učestvuju u okviru takmičarskog dela festivala – rekao je Stanković.

Izvrišni direktor muzičke produkcije RTS-a Dragoslav Fredi Stanisavljević je rekao da su Beogradsko proleće i Muzička produkcija RTS-a gotovo pa vršnjaci, jer su tada nastali i ansambli RTS-a, a revijski orkestar Televizije Beograd je bio od prvog dana učesnik u praćenju svih vokalnih solista tih godina.

– Vraćamo se kući kada je u pitanju muzika, evergrin, pop muzika – istakao je Stanisavljević.

Podsetimo, 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane Doma sindikata, današnje Kombank dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni festival zabavne muzike Beogradsko proleće, koji je bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu.

Konkurs za prijavu učešća na festivalu je otvoren je i trajaće do 15. februara (prijave: prijava@beogradskoprolece.rs).

Sve dodatne informacije o rađanju i istorijatu festivala dostupne su na sajtu festivala. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.