Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022
Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022
Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022

Festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022

U Kombank dvorani, 29. aprila 2022, biće održan festival zabavne muzike Beogradsko proleće 2022. pod sloganom „U novom ruhu“.

Na istom mestu, u nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata, pre šest decenija održan je prvi festival.

A sada, nakon što je prava za festival i brend Kombank dvorana otkupila od Udruženja Jazz, zabavna i rok muzika Srbije, čuveni festival će nastaviti da živi u koorganizaciji Radio televizije Srbije, Color Press Group i Kombank dvorane.

Na festivalu će biti izvedeno 18 novih kompozicija koje će se takmičiti u kategorijama najbolja kompozicija, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolja interpretacija.

Voditelji će biti glumci Milena Vasić i Srđan Timarov.

Osamnaest takmičarskih pesama uživo će (i premijerno) izvesti regionalni umetnici Toni Cetinski, Željko Vasić, Lado Leskovar, Jasna Gospić, Filip Žmaher, Boris Režak, Mirza Selimović, Davor Jovanović, Bojana Stamenov i Marko Tolja, Kristijan Rahimovski, Maja Sar, Dejan Najdanović Najda, Bojan Marović, Lukijan Ivanović, Igor Simić, Saška Janković Janks, Angelina i Boris Pingović.

Sve izvođače na sceni pratiće vrhunski muzičari Revijskog orkestra Muzičke produkcije RTS-a.

Javni konkurs je bio raspisan za nove kompozicije zabavne i pop muzike, koje nisu javno izvedene pre festivala, i nisu ranije promovisane, a što podrazumeva: internet i sve platforme na njemu, diskografske kuće, radio i TV stanice, festivali, javna izvođenja u bilo kom obliku i koje će biti prvi put uživo izvedene na festivalu.

Tekstovi kompozicija su obavezno na srpskom jeziku, bez obzira na dijalekat i narečja. Trajanje kompozicije nije duže od četiri minuta.

Direktor Kombank dvorane, Igor Stanković je, napominjući da je predsednik Umetničkog saveta Beogradskog proleća Branko Klašček, istakao i pravila na festivalu.

– Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolju kompoziciju, najbolji tekst, najbolji aranžman i najbolju interpretaciju, od kompozicija koje učestvuju u okviru takmičarskog dela festivala – rekao je Stanković.

Izvrišni direktor muzičke produkcije RTS-a Dragoslav Fredi Stanisavljević je rekao da su Beogradsko proleće i Muzička produkcija RTS-a gotovo pa vršnjaci, jer su tada nastali i ansambli RTS-a, a revijski orkestar Televizije Beograd je bio od prvog dana učesnik u praćenju svih vokalnih solista tih godina.

– Vraćamo se kući kada je u pitanju muzika, evergrin, pop muzika – istakao je Stanisavljević.

Podsetimo, 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane Doma sindikata, današnje Kombank dvorane, počeo je svoj glamurozni život prestižni festival zabavne muzike Beogradsko proleće, koji je bio pandan tadašnjem Opatijskom festivalu, kao i Italijanskom festivalu u San Remu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.