Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Frano Yehuda Kolonomos Martinčević: Orgulje kroz epohe
Frano Yehuda Kolonomos Martinčević: Orgulje kroz epohe
Frano Yehuda Kolonomos Martinčević: Orgulje kroz epohe

Frano Yehuda Kolonomos Martinčević: Orgulje kroz epohe

U katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75), 29. januara 2022. od 19.00, nastupiće Fran Yehuda Kolonomos Martinčević.

U organizaciji Beogradske nadbiskupije i po pozivu monsinjora Stanislava Hočevara Martinčević će održati jedinstveni koncert pod nazivom „Židovska kultura i tradicija u povijesti europske glazbe“.

Glavna misao vodilja ovoga repertoara je dovesti slušaoca, kroz snažnu i duboku ekspresiju orguljskih tonova, u osećaj emotivnog doživljaja drame našeg aktuelnog vremena i njegovih apokaliptičnih naznaka.

Izborom autora, kroz istorijski presek, umetnik – orguljaš pravi sintezu različitih muzičkih epoha i kompozitora, od rane renesanse, preko baroka te ranog i kasnog romantizma, sve do ekstaze modernog muzičkog izraza ranog ekspresionizma u evropskoj muzici.

Umetnik i koncertni orguljaš Frano Yehuda Kolonomos Martinčević, rodom iz Bosne i Hercegovine, u Norveškoj je ostvario punu akademsku, umetničku i profesionalnu karijeru.

U skandinavskim zemljama poznat je i kao orguljaš, ali i kao dirigent i kamerni muzičar. Kolonomos Martinčević se istakao i svojim pedagoškim radom, kako u Norveškoj tako i u rodnoj BiH.

Kao krunu njegove bogate karijere, s više od hiljadu nastupa u tridesetak zemalja i 11 snimljenih albuma, magistrirao je solo orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. (danubeogradu.rs)