Naslovna » BG servis » Isplata penzija za januar 2022.
Isplata penzija (foto: Victor Daniel Giraldo / Unsplash)
Isplata penzija (foto: Victor Daniel Giraldo / Unsplash)

Isplata penzija za januar 2022.

Isplata penzija za januar 2022. iz jednog dela za korisnike PIO fonda organizuje se od srede, 2. februara 2022, za sve kategorije penzionera.

Za penzionere koji su u kategoriji „Zaposleni“ isplata penzija za januar 2022. biće u

  • sredu, 9. februara 2022, na kućne adrese i na šalterima pošta i
  • četvrtak, 10. februara 2022, preko tekućih računa.

Za penzionere u kategoriji „Samostalne delatnosti“ isplata penzija za januar 2022. je u:

  • sredu, 2. februara 2022. preko tekućih računa, na kućne adrese i na šalterima pošta.

Za penzionere u kategorijama „Poljoprivredni“ i „Vojni„, penzije za januar 2022. će biti isplaćene:

  • u subotu, 5. februara 2022, preko tekućih računa i
  • u ponedeljak, 7. februara 2022, na kućne adrese i na šalterima pošta.

Iz PIO fonda saopštavaju da su penzije za decembar 2021. za penzionere u bivšim republikama SFRJ isplaćene 11. januara 2022.

Pročitajte i ovo…

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja saopštilo je da će, u skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 20. januara, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje isplatiti novčane pomoći u iznosu od 20.000 dinara svim korisnicima penzija, korisnicima prava na privremenu naknadu, invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti i invalidnoj deci korisnicima privremene naknade Fonda. Isplata novčane pomoći počeće 10. februara za sve korisnike kojima je rešenjem o ostvarivanju prava utvrđen datum korišćenja zaključno sa 31. januarom 2022, bez obzira na datum donošenja rešenja.

***

Od 1. januara 2022. granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2022. godini 63 godine i četiri meseca života, dok kod muškaraca i dalje važe isti uslovi, da mogu postati penzioneri posle 65. rođendana. Minimum radnog staža je isti za oba pola i iznosi 15 godina.

Od ovih starosnih granica za penzionisanje izuzete su i žene i muškarci koji imaju 45 godina staža osiguranja, jer oni sa toliko godina radnog staža stiču pravo na starosnu penziju, bez obzira koliko godina imaju.

***

Muškarcima za odlazak u prevremenu penziju biće neophodno 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života, a ženama 39 godina i 8 meseci staža osiguranja i 59 godina života.

„U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini. Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto“, navode u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.