Naslovna » Izlasci » Festivali » Kineski festival svetla 2022 u Beogradu i Novom Sadu
Kineski festival svetla (foto: Bojan Đokić)
Kineski festival svetla (foto: Bojan Đokić)

Kineski festival svetla 2022 u Beogradu i Novom Sadu

Kineski festival svetla 2022 i ove godine biće organizovan na Sava promenadi u Beogradu i u novosadskom Limanskom parku, od 31. januara do 18. februara.

Tradicionalnu svetlosnu čaroliju, koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan, donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Inicijator i osnivač festivala, umetnik Slobodan Trkulja, najavio je da ove godine Kineski festival svetla donosi još više radosti i više svetlosti, kao i brojne novine.

Jedan od favorita posetilaca sigurno će biti muzičko-svetlosne interaktivne gazilice koje će posetioci moći da aktiviraju plešući po njima u Galeriji Belgrade kod ulaza 5, a između ostalih, novinu u Beogradu predstavljaće i impozantna „Leptirova krila“ koja će biti pozicionirana na istom mestu.

Kineski festival svetla (foto: Bojan Đokić)
Foto: Bojan Đokić

Limanski park u Novom Sadu svetleće kao nikada do sada uz dva kineska zmaja, životinjsko carstvo, magične jelene, čarobne ribe i mnoge druge atraktivne svetlosne instalacije.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

U organizaciji „Balkanopolis centra za modernu tradiciju“, pod generalnim pokroviteljstvom Vlade Srbije i Grada Novog Sada, uz pokroviteljstvo grada Beograda i podršku ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, biće održan četvrti po redu Kineski festival svetla u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti kineska Nova godina kod nas.

– I ove godine ćemo uz fantastične svetlosne instalacije dočekati kinesku Novu godinu u Beogradu i Novom Sadu i na taj način doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje vežu tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Raduje me što se tradicija nastavlja i što sve više ljudi privlači ova šarena postavka koja podseća na svet kineskih bajki. Kineski festival svetla će i ovog puta biti prava prilika da sa porodicom i dragim prijateljima prošetate i na siguran i bezbedan način posetite svet kreativne igre svetla – poručuje Trkulja.

Kineski festival svetla (foto: Goran Srdanov)
Foto: Goran Srdanov

Kineski festival svetla će svečano biti otvoren 31. januara u 17.00 na Sava promenadi spektakularnim vatrometom u organizaciji Grada Beograda.

Ulaz za posetioce festivala u oba grada je besplatan, a lampioni će biti uključeni svakog dana od 17.00. (danubeogradu.rs)