Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert: Eva Braun u Domu omladine Beograda
Eva Braun, 2014. (foto: Ana V. Danilović)
Eva Braun, 2014. (foto: Ana V. Danilović)

Koncert: Eva Braun u Domu omladine Beograda

U sali Amerikana Doma omladine Beograda biće upriličen koncert grupe Eva Braun, jedne od najvažnijih domaćih pop-rok grupa u poslednjih 30 godina.

Karte za koncert 14. februara 2022. od 21.00 u prodaji su na Ticket Vision blagajni u DOB-u i onlajn, po ceni od 1200 RSD.

Prefinjena melodična muzika i poetski tekstovi benda Eva Braun, postali su standard u ovom žanru na domaćoj sceni. Tokom svoje duge karijere, stvorili su visokostilizovan opus koji na srpskom jeziku nema pandan.

Oslanjajući se na plemenitu tradiciju anglosaksonskog gitarskog pop zvuka, kako su je fomulisali The Beatles, The Kinks ili The Byrds, odnosno Idoli i posebno Vlada Divljan u ovdašnjim okvirima, momci iz Bečeja su preko niza ploča i hitova ostavili za sobom dubok trag, koji danas služi mlađim autorima kao primer.

Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) su prve demo snimke uradili su 1985. godine. Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme („Kuća lutaka“, „Kao da znam“, „Sva tvoja ćutanja“, „Dan pobede“).

U septembru iste godine pridružuje im se Ljuba Rajić. Naziv benda nastao je na predlog Gorana Vasovića i ostali članovi su ga jednoglasno prihvatili, kao veoma neobičan i istovremeno provokativan. Prvi koncert održali su krajem 1991. godine, u bečejskom „DB Klubu“.

Debi album „Prisluškivanja“ se u prodaji pojavio 5. oktobra 1992. godine, tačno na dan kada je obeležavana tridesetogodišnjica izlaska prvog singla sastava The Beatles. Kritika ga je ocenila kao jedan od najlepših debija u istoriji ovdašnje rok scene.

Koncert održan 16. aprila 1993. godine, u beogradskom Muzeju kinoteke, bio je prvi unplugged nastup na našim prostorima. On je i tonski snimljen, a mesec dana kasnije objavljen je na kaseti pod nazivom „Unplugged 16.04.1993.“. Drugi album „Pop Music“ je objavljen 14. decembra 1995. Bio je odlično prihvaćen, a jedna pesma se izdvojila kao veliki hit: „Sasvim običan dan“.

Na proleće 1998. godine nova postava benda Eva Braun objavljuje album „Heart Core“ i postaje jedan od najprodavanijih albuma u tadašnjoj državi, SR Jugoslaviji.

Početkom novog milenijuma, 2001. godine, svetlost dana je ugledao album „Everest“. Prvi singl koji su objavili bio je „Meg Ryan Blues“, a video spot za ovu pesmu režirao je Stefan Arsenijević, filmski stvaralac koji u svojoj biografiji ima i nominaciju za Oskara. Posle desetine uspešnih koncerata širom Srbije usledio je oproštajni nastup u beogradskom „Rex“-u, kada Vasović odlučuje da se posveti isključivo studijskom radu.

Posle duže pauze, 2007. godine dolazi do neočekivanog obrta: prilikom susreta Vasovića i Glavaškog, rađa se zajednička želja da se ponovo okupi prvobitna postava Eve Braun. Dolinka i Rajić prihvataju poziv, a kao pojačanje dolaze Goran Obradović (bas, ex-Popcycle) i iste godine u rodnom Bečeju održavaju povratnički koncert.

Album pod nazivom „Playback“ objavljen je u junu 2011. Sledi serija veoma uspešnih nastupa tokom kojih im se na klavijaturama priključuje Albert Seregely. U narednim godinama grupa sporadično objavljuje spotove za nove pesme „Put za Lisabon“, „Rikošet“, „Kao kišna kap“ i „Dan posle“.

Novi singl, koji je još u pripremi, „Ti si sve“, Eva Braun će objaviti krajem januara 2022.

Trenutna postava benda je: Goran Vasović, Goran Obradović, Ljubomir Rajić, Zvonko Stojkov i Albert Shegerly.

Koncert će biti organizovan uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera. (danubeogradu.rs)

loading...