Naslovna » Izlasci » Akcije » Kreativna zima: Besplatne radionice za decu i mlade u KC Dorćol i u galeriji X vitamin
Kreativna zima: Besplatne radionice za decu i mlade
Kreativna zima: Besplatne radionice za decu i mlade

Kreativna zima: Besplatne radionice za decu i mlade u KC Dorćol i u galeriji X vitamin

Svake subote, tokom januara i februara 2022. održavaće se besplatne radionice za decu i mlade u Kulturnom centru Dorćol i prostorijama galerije X vitamin.

Ovi projekti su namenjeni polaznicima uzrasta od 14 do 19 godina. Radionice imaju za cilj da prolaznicima omoguće da kroz kreativan rad se edukuju u oblastima video žurnala, kaligrafije i istorije umetnosti.

Potpuno su besplatne za sve prijavljene učesnike.

Projekta u okviru Kulturnog centra Dorćol obuhvata radionice video žurnala, koje vodi Nemanja Lađić. Na ovim radionicama mladi imaju priliku dobiju informacije o teorijskim i istorijskim okvirima video arta. Uz pomoć svojih mobilnih telefona naučiće kako da razrade, razviju i izvedu svoje ideje u obliku videa.

Drugi deo projekat u KCD obuhvata radionice kaligrafije na kojima se polaznici upoznaju sa kaligrafijom (umetnošću lepog pisanja). Ovog puta program kaligrafije će staviti fokus na izučavanje ćiriličnog pisma i praktičnu primenu stečenog znanja u iscrtavanju stikera, koji najčešće imaju određenu frazu ili kratku izjavu poput: „Ćao“, „Zdravo“, „Kako si“ itd. Radionice vodi Jelena Manić.

Projekat „Šetnja kroz istoriju s Oliverom Tomićem“ se održava u okviru prostorija galerije X vitamin. Ovaj projekat obuhvata seriju predavanja iz oblasti istorije umetnosti i teorije, koje vodi prof. dr istorije umetnosti Oliver Tomić.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Teorijska predavanja se održavaju uz redovnu i zanimljivu, mladima dostupnu, video prezentaciju. Veliki deo projekta se realizuje na terenu kroz posete i stručna vođenja: legatima, galerijama i muzejima; upoznavanjem sa spomenicima kulture u Beogradu i td. Na ovaj način, polaznici prepoznaju i stiču dodatno znanje o bogatom kulturno-umetničkom nasleđu i stvaralaštvu svoje sredine.

Ovi projekti omogućavaju mladima da nauče neke nove stvari i da svaku subotu provedu u kreativnom radu. Projekti su podržani od strane Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.

Za radionice koje se održavaju u KC Dorćol na adresi Mike Alasa 48 (donji Dorćol), svake subote od 11.00 do 15.00 prijave se šalju na mejl: radionice@kcd.rs (ime, prezime, uzrast).

Radionice „Šetnja kroz istoriju s Oliverom Tomićem“ održavaju se u galeriji X vitamin, adresa Resavska 19a, Beograd. Prijave se šalju na: radionice.fotografije@gmail.com (ime, prezime, uzrast).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.