Naslovna » Izlasci » Akcije » Kreni-promeni: Zakazan novi protest „Srbija nije na prodaju“
Kreni-promeni: Zakazan novi protest "Srbija nije na prodaju"
Kreni-promeni: Zakazan novi protest "Srbija nije na prodaju"

Kreni-promeni: Zakazan novi protest „Srbija nije na prodaju“

Građanska inicijativa Kreni-promeni organizovaće novi protest ispred Predsedništva zbog moguće reaktivacije prostornog plana „Jadar“.

Članovi inicijative saopštili su da je prošle nedelje Vlada Srbije usvojila njihov zahtev i poništila prostorni plan „Jadar“, „što znači da tehnički Rio Tinto ne može da sprovede izgradnju rudnika na teritoriji Jadra“. Ostao je još jedan uslov, a to je uvođenje zakonom zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora (na minimum 20 godina).

U daljem saopštenju piše…

„Vlada nije učinila to na ispravan način, iako smo joj to bukvalno nacrtali i predložili, da prvo sprovede ukidanje pravnog osnova – Rešenje na izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana. Smatramo da se ovim ostavlja mogućnost Rio Tintu da ospori navedeno ukidanje i reaktivira plan, kao i da istovremeno ima bolju poziciju ukoliko tuži Srbiju za naknadu štete“.

Zbog toga su Savo Manojlović i tim Kreni-promeni isplanirali naredne korake i najavili još jedan protest „Srbija nije na prodaju“, u četvrtak, 27. januara 2022. od 19.00, ispred Predsedništva u Kralja Milana 20.

I dalje ostaju dva uslova: ukidanje uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.