Naslovna » Izlasci » Pozorište » Madlenianum: Strahinja Đokić debituje u ulozi Leporela u operi „Don Đovani“
Madlenianum: Strahinja Đokić debituje u ulozi Leporela u operi "Don Đovani"
Madlenianum: Strahinja Đokić debituje u ulozi Leporela u operi "Don Đovani"

Madlenianum: Strahinja Đokić debituje u ulozi Leporela u operi „Don Đovani“

U subotu, 29. januara 2022. (19.30), na sceni Opere i teatra Madlenianum biće izvedena opera „Don Đovani“ sa Strahinjom Đokićem u ulozi Leporela.

Jedno od najzrelijih dela iz poslednjeg Mocartovog opusa prva je koprodukcija dve operske kuće – Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum.

Opera „Don Đovani“, stoji, rame uz rame, sa remek-delima Mocarta poput „Figarove ženidbe“, „Čarobne frule“ i „Tako čine sve“, pa je za svaki teatar u svetu stvar prestiža da na svom repertoaru ima bar jedno veliko delo vunderkinda iz Salcburga.

Priča o čuvenom zavodniku don Đovaniju (Vladimir Andrić) koji uz pomoć svog sluge Leporela (Strahinja Đokić – prvi put u ovoj ulozi) zavodi i manipuliše sa tri žene dona Anom (Snežana Savičić Sekulić), dona Elvirom (Aleksandra Stamenković) i Cerlinom (Sofija Pižurica); u ostalim ulogama su Pavle Panin, Stevan Karanac i Milan Obradović. Dirigent je Ana Zorana Brajović.

Ovog puta predstavljamo Strahinju Đokića (bas), rođenog 1991. u Novom Sadu.

U sezoni 2011/12. je započeo saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem kao klavirski saradnik. Uspešno je položio audiciju za Operski studio Narodnog pozorišta (sezona 2013/14.) i time započinje saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

Aprila 2014. godine je debitovao u Narodnom pozorištu ulogom Tamničara u operi „Toska“, a u oktobru iste godine u Srpskom narodnom pozorištu, u istoj ulozi. Pored brojnih nagrada na takmičenjima, laureat je i Republičkog takmičenja za mlade pevače (2011. i 2013. godine) u Beogradu.

Posle usavršavanja, završio je Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je i zaposlen kao stručni saradnik na katedri za solo pevanje.

Osvojio je nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. (danubeogradu.rs)