Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Jazavac pred sudom
Novi filmovi u bioskopima: Jazavac pred sudom
Novi filmovi u bioskopima: Jazavac pred sudom

Novi filmovi u bioskopima: Jazavac pred sudom

Filmska adaptacija pripovetke Petra Kočića „Jazavac pred sudom“ imaće IMAX premijeru 2. februara od 20.30 u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade.

U savremenoj i distopijskoj verziji pripovetke Petra Kočića u režiji Marka Vindona, u jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, David Štrbac tuži jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza.

Na adaptaciji scenarija su pored Marka Vindona učestvovali i Ema Gojković, kao i Rastko Jevtović, a ovo dugometražno ostvarenje imalo je premijeru pred beogradskom publikom na prošlogodišnjem 49. FEST-u.

O snimanju filma i ideji za film srpska glumica koja živi u Velikoj Britaniji, Ema Gojković, koja je sa rediteljem Markom Vindonom već sarađivala na seriji „Infiltracija“, ispričala je:

– Sve je počelo tako što su glumci iz istoimene predstave pozvali mene i reditelja da gledamo predstavu. Mark je bio jako inspirisan i iako nije tada znao ni reč srpskog, predložio je da snimimo film. Baš zato što je ‘Jazavac’ ‘muška priča’ upravo je on došao na ideju da uloge sudije igraju tri glumice. Zapravo nismo mi birali pripovetku, nego je ona izabrala nas.

Prvobitna zamisao bila je da se „Jazavac pred sudom snimi“ kao niskobudžetni film dostupan besplatno na YouTube-u. Film je snimljen za dva dana, u maju 2019. godine u KPGT-u.

– Kočićeva pripovetka je smeštena u istorijski kontekst, a naša adaptacija može da se dešava bilo kada i bilo gde, zapravo to i jeste hteo reditelj i zbog toga je tako napravio da bude van vremenskog konteksta. To je priča o ljudskoj prirodi koja može da bude stvarna za bilo koju epohu, koja se dešava i dan danas u raznim državama – objasnila je glumica i scenaristkinja Ema Gojković.

Film „Jazavac pred sudom“ će nakon IMAX premijere, od 3. februara biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji u bioskopima širom Srbije.

Originalni naziv filma: Jazavac pred sudom. Premijera: sreda, 2. februar 2022, 20.30; bioskop Cineplexx Galerija Belgrade. Početak prikazivanja: 3. februar 2022. Dužina trajanja: 85 minuta. Države i godina proizvodnje: Srbija, Australija / 2020. Žanr: drama. Uloge: Daniel Kovačević, Emma Gojković, Vanja Nenadić, Tamara Radovanović, Mihailo Laptošević, Saša Kuzmanović. Reditelj: Marc Windon.
(danubeogradu.rs)