Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Noć kraljeva
Novi filmovi u bioskopima: Noć kraljeva
Novi filmovi u bioskopima: Noć kraljeva

Novi filmovi u bioskopima: Noć kraljeva

Moć slike i priče, film iz Obale Slonovače, „Noć kraljeva“, prikazivaće se u domaćim bioskopima od četvrtka, 20. januara 2022.

Premijerno prikazan na festivalu u Veneciji 2020, uvršten u uži izbor za nominaciju za Oskara, „Noć kraljeva“ doneo je osveženje na svetsku kinematografsku scenu. Ovo ostvarenje već je prikazano i kod nas, na prošlogodišnjem FEST-u.

Režiju potpisuje Filip Lakot, i mestom radnje, film daje naznaku da će biti još jedan film o zatvoru. Jer, po sećanjima na poznati politički zatvor La Maca u kojem je posećivao majku, reditelj smešta priču u okvire zatvorskih zidina.

No, ovaj film nije samo jedna politička alegorija. Ovaj film je fantazija, vizuelno zavodljivo ostvarenje, film koji donosi veru u snagu reči.

Kritičari se slažu: ovo je vizuelno impresivna drama čija radnja nadilazi mogućnost da se prepriča u jednoj rečenici. U noći krvavog meseca, mladi zatvorenik stiže u zatvor a vođe ga bira da ispriča priču. Zatvorenicima je obećano krvopoliće na kraju priče.

Kraj priče značio bi i kraj priče za pripovedača. I upravo u ovom momentu otvaraju se slojevi filma. Dinamična i vizuelno impresivna drama u sebi krije nekoliko slojeva priče i nekoliko vremenskih linija izranjaju jedna iz druge.

„Noć kraljeva“ u sebi kombinuje surovu zatvorsku dramu, mitsku priču o gangsteru Zami Kingu iz Obale Slonovače i snagu pripovedanja.

Originalni naziv filma i prevod na srpski: La nuit des rois / Noć kraljeva. Početak prikazivanja: 20. januar 2022. Dužina trajanja: 93 minuta. Države i godina proizvodnje: Obala Slonovače, Kanada, Francuska, Senegal / 2020. Žanr: drama, fantazija. Uloge: Bakary Koné, Steve Tientcheu, Jean Cyrille Digbeu. Reditelj: Philippe Lacôte.
(danubeogradu.rs)