Naslovna » Izlasci » Film » Novi filmovi u bioskopima: Potreba za mržnjom
Novi filmovi u bioskopima: Potreba za mržnjom
Novi filmovi u bioskopima: Potreba za mržnjom

Novi filmovi u bioskopima: Potreba za mržnjom

Nagrađivani dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“ prikazivaće se u nekoliko bioskopa od 20. januara 2022.

Čolović je izgubio svog brata Fedora Frimermana 2013. godine kojeg je obezbeđenje beogradskog splava Sound tuklo do smrti naočigled posetilaca, jer je pokušao da odbrani druga. Tragično ubistvo ovog tridesetogodišnjeg mladića potreslo je čitavu našu zemlju.

Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu.

Filip Čolović snimao je ovaj film više od četiri godine i ovim povodom izjavio:

– „Potreba za mržnjom“ je bez sumnje najvažniji film u mom životu. Nakon knjige „Zima bez brata“, koja je bila neka vrsta terapije, način da se izborim sa gubitkom, morao sam da pokažem kako slučaj mog brata, nažalost, nije incident jer živimo okruženi nasiljem, a sudski epilog u većini tih slučajeva izostaje. Nisam hrabar zato što sam snimio ovaj film: nisam imao drugog izbora. Veliku zahvalnost dugujem ekipi koja mi je pomogla da ovaj dokumentarni film nastane i sagovornicima koji su smogli snage da podele svoje teške, intimne priče sa mnom, a sada i publikom.

Film „Potreba za mržnjom“ je premijerno prikazan u takmičarskom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, a zatim na 68. Martovskom festivalu, na kojem je proglašen najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom (u kategoriji preko 50 minuta). Prikazivanjem u takmičarskom programu 27. Sarajevo film festivala doživeo je regionalnu premijeru, dok je u Podgorici na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma UnderhillFest dobio specijalno priznanje žirija.

Film će moći da se gleda u bioskopima Cineplexx u Beogradu, Art bioskopu Kolarac i UK „Stari grad“.

Originalni naziv filma: Potreba za mržnjom. Početak prikazivanja: 20. januar 2022. Dužina trajanja: 81 minut. Država i godina proizvodnje: Srbija / 2021. Žanr: dokumentarni. Reditelj: Filip Čolović.
(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.